Det var Lofotposten som først omtalte det uvanlige funnet: Joakimsen fikk en kongekrabbe i garnet under fisking i Vestfjorden. Han har tidligere vært på fiske i Finnmark, og kjente igjen krabba. Havforskningsinstituttet har bekreftet funnet.

– Jeg kan jo ikke si at dette er et individ som selv har tatt seg hit, eller det kan være utsatt, men i alle fall er det en kongekrabbe, sier Joachim Joakimsen (24) fra Svolvær til avisen.

Uønsket art

Kongekrabben er en såkalt svartelista art, og myndighetene ønsker ikke arten vest for Nordkapp. Grunnen er at den ikke naturlig tilhører våre farvann, den forstyrrer økosystemet og kan potensielt spre seg raskt.

Den er likevel ikke på lista til Miljødirektoratet over forbudte arter, og Havforskningsinstituttet skriver på sine nettsider at den er en verdifull ressurs for fiskere i Øst-Finnmark. Det utstedes også fiskekvote på kongekrabba.

– Vi registrerer funn utenfor kvotesonen, og så minner vi bare om at all kongekrabbe vest for Nordkapp, skal destrueres. Det er fritt fiske utenfor den kvotepålagte sonen, men det foregår primært i Vest-Finnmark. Alle krabber som tas vest for området med kvotefiske, skal ikke settes ut levende, forteller Ann Merete Hjelset i Havforskningsinstituttet til VOL.

De ble informert om funnet i Lofoten forrige uke, og har bekrefta at det er snakk om kongekrabbe. Ofte forveksles trollkrabber og kongekrabber, men dette i tilfellet var det altså kongekrabbe. Det er også funnet kongekrabbe på disse breddegrader tidligere.

– Det har vært funnet kongekrabbe i området tidligere, men jeg har ikke oversikten over når foran meg. Det dukker opp sporadiske funn. Det skjer med jevne og ujevne mellomrom.

Enkelttilfeller

Selv om det begynner å bli lenge siden krabba først dukket opp i norske farvann, etter å ha blitt satt ut rundt Murmansk av sovjetiske forskere på 60-tallet, har ikke arten spredd seg nevneverdig, ifølge Fiskeridirektoratet.

– Spredning blir i så fall på veldig langt sikt. Havforskningsinstituttet overvåker bestanden årlig. De to siste årene er det lite krabbe i Vest-Finnmark, det har ikke vært noen særlig endring i spredning spredning vestover siden 2011. Det virker som den forvaltninga vi har, fungerer, sier Guri Gjelsvik hos direktoratet.

Spredning av kongekrabbe ved at folk tar den med seg vestover og slipper den levende ut igjen, er minimal sammenlinga med for 10-15 år sida, ifølge direktoratet.

De gangene kongekrabba dukker opp langt unna Finnmark - noen så langt sør som utenfor Vestlandet - er det gjerne snakk om enkeltindivider som er transportert dit.

– Det er rett og slett ikke lov å frakte krabbe sørover, sier Hjelset i Havforskningsinstittutet.

Lukrativt

Grunnen til at enkelte velger å sette ut kongekrabbe, er trolig i håp om at sonen for kommersiell fiske av arten skal utvides. Kongekrabbe regnes som en delikatesse og kan føre til økte inntekter for fiskere. Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm er blant dem som har fronta krabba som gourmetmat.

Samtidig frykter mange i fiskerimiljøene at krabba skal påvirke økosystemene i et område så mye at det igjen påvirker fiskens næringsgrunnlag. Synet på krabba er derfor delt.

Nordland Fylkes Fiskarlag er helt tydelige på at ikke ønsker krabba velkommen. Jan Fredriksen er bosatt i Bø i Vesterålen, og leder for medlemslaget.

– Det er en dyreart som ikke tilhører faunaen, og får du han inn, ser du hva som skjer i Finnmark. I områdene den har etablert seg, er alt annet fiske blitt ødelagt. Det er ingen art vi ønsker, vi får bare være uten de kronene, sier han, med henvisning til at slikt fiske potensielt kan være lukrativt.

Det er Stortinget som har vedtatt at krabba er uønska vest for Nordkapp. Flere fagaktører tar likevel til orde for at kongekrabba bør kunne fiskes. Den gjør endringer i havbunnen, men det er ikke snakk om å legge den øde, ifølge for eksempel Fiskeridirektoratet.

– Fiskeridirektoratet mener det kan vurderes om kongekrabben kan forvaltes som en ressurs, sier Gjelsvik.

Ikke utenfor Vesterålen

Fredriksen har fått med seg funnet utenfor Lofoten. Han har ikke hørt om lignende funn utenfor Vesterålen.

– Så vidt jeg veit, er det ikke registrert kongekrabbe utafor her. Heldigvis. Det er en skapning som ikke tilhører området naturlig, jeg håper vi slipper det. Jeg håper det bare er enkelttilfeller de har registrert i Lofoten, sier han.

Fredriksen mener det ikke nødvendigvis må være slik at krabba har blitt satt ut, men at den for eksempel har fulgt med ballastvann fra skip som har vært på fangsttokt lengre nord. Han tror ingen fiskere ville satt ut kongekrabbe bevisst.

– Jeg har vanskelig for å tro at noen er så uansvarlige at de har tatt den med seg for å sette den ut. Jeg kan ikke mistenke mine yrkesbrødre for å være så korttenkte, sier han.