Etter at Venstre-ledelsen lørdag kom med beskjeden om at partiet vil gå inn i regjeringsforhandlinger med Frp og Høyre, har 60 personer meldt seg ut av partiet. Det skriver NRK mandag.

Én av dem er andværing og tidligere redaktør i Andøyposten, Bård Borch Michalsen, som i dag er første vara for Venstre i kommunestyret i Harstad. Han har også sittet i kommunestyret for partiet i Andøy. På Twitter kommenterte han avgjørelsen om regjeringsforhandlinger slik:

Venstre selger sjelen sin. Jeg har støttet partiet siden 1965. Nå kjenner jeg det ikke lenger. Farvel.

– Uanstendig

Borch Michalsen utdyper overfor VOL:

– Jeg har full respekt for Frp, de har mange flinke og hyggelige folk, men politisk finnes det knapt nok noen partier som står så langt fra hverandre i viktige verdispørsmål som Venstre og Frp. Da er det uanstendig av Venstre å ville regjere sammen med dem, det samme mener nok mange i Frp. Vi snakker om to partier som overhodet ikke bør gifte seg. Derfor sier jeg nå takk for meg etter 50 år som trofast støttespiller, sier han til VOL.

Vil slite med å stille lister

I Harstad gjorde Venstre et brakvalg i 2015 med over 11 prosent oppslutning. De fikk fire representanter inn i kommunestyret og Venstres Maria Serafia Fjellstad ble varaordfører. Fjellstad varslet mandag at hun vurderer utmelding av partiet.

Fungerende leder i Andøy Venstre, Karl Rasmus Dahle, sier til Andøyposten at lokallaget har sendt sterke advarsler til landsstyret mot å søke regjeringsmakt. Flere vil også vurdere medlemskapet om så skjer.

– Noen mener det vil føre til en bedre politikk at Venstre er med i regjeringen, og det kan godt hende. Jeg mener dette handler om noe større, om ideologi og prinsipper, og da kan man ikke selge sjelen sin for noen sølvpenger, sier Borch Michalsen, som tror flere vil gjøre det samme som han.

– Mange vil sikkert forlate når kontingenten skal fornyes, og jeg frykter at partiet vil slite med å stille liste i mange norske kommuner om to år. Men det kan selvfølgelig også være at det kommer nye medlemmer inn. Det finnes sikkert venstrefolk som føler seg mer bekvem med å gå til sengs med Frp enn venstrefolk flest, sier han.

– Har lurt velgerne

Hadselværing Arne Ivar Mikalsen sitter sentralt i Venstre, og var med da spørsmålet om regjeringsforhandlinger ble diskutert internt i partiledelsen i helga. Han sier til VOL mandag at han tror Venstre, ved å være en del av regjeringen, vil få mer oppmerksomhet rundt de sakene de vinner frem med, enn de har gjort til nå. Mikalsen tror også at Venstre i regjering vil føre til en dreining i politikken.

– Det er jeg enig i, og det er gode poenger, men det holder ikke. Venstre kan vinne noen få saker, men til gjengjeld må man være enig med de store seierne til Frp. Venstre blir en juniorpartner, så det vil i all hovedsak bli politikken til Frp og Høyre partiet må forsvare. Det tror jeg vil gi mange vondt i magen, sier Borch Michalsen.

Noe annet som gir han vondt i magen er årets valgkamp, hvor han og resten av partiet sto på stand og benektet at en stemme til Venstre var en stemme til Frp.

– Vi har lurt dem, sier han.

– Dette handler om viktigere ting enn taktikk. Det handler om ideologi og sjel.

Ikke avgjørende

– Arne Ivar Mikalsen sier til VOL mandag at varig vern av havområdene utenfor LoVeSe og bevaring av Andøya flystasjon vil være viktige saker i de videre forhandlingene. Er ikke det godt nytt for en venstremann fra Vesterålen?

– Han har gode poenger, men jeg tror ikke regjeringsspørsmålet er avgjørende for verken det ene eller andre. Lofoten, Vesterålen og Senja tror jeg aldri kommer til å bli konsekvensutredet. Det er trist å si det, men når det gjelder Andøya flystasjon tror jeg kampen er tapt. Dersom Venstre klarer å endre på det er det selvfølgelig bra, men jeg tror ikke regjeringsspørsmålet vil rokke ved den avgjørelsen, sier han.