Svenskene har köttfärslimpa og amerikanerne har sin meatloaf. Italienerne har sin polpettone– og i ukas matspalte bruker jeg oppskriften for polpettone alla Fiorentina. I fyllet til polpettonen bruker jeg mortadella og parmesan som viktige smakskilder.

Får du ikke tak i mortadella, kan du til nøds bruke krydret servelat, men jeg skulle isteden gått for noen annen form for krydret fleskepølse.

Polpettone alla Fiorentina

  • 500 g god karbonadedeig

  • 100 g finstrimlet mortadella

  • 2 knuste hvitløksbåter

  • 150 g tørr loff

  • 50 g revet parmesan

  • 1,5 dl tørr hvitvin

  • 1 egg

  • Salt, pepper, muskat

  • 1/2 dl finhakket persille

  • 1 ss fersk finhakket rosmarin

Begynn med å legge brødet i en skål. Hell så over hvitvinen og smuldre brødet fint når det har trukket til seg væsken. Legg deretter kjøtt, egg, ost, krydder og urter i bollen sammen med brødet.

Rør rundt godt, og kna gjerne med hendene slik at alt blander seg godt. La hvile i cirka en halvtime – gjerne i kjøleskapet.Så legger du i hver sin dype tallerken:

  • 2 dl hvetemel

  • 2 piskede egg

  • 2 dl griljermel

Form kjøttdeigen til to avlange brød som du først dypper i mel, så i egg, så i brødkrumme, så i egg på nytt – og til sist i kavringen igjen. Vær nøye med at alle sider dekkes godt av brødsmulene.

Når du på denne måten «dobbelt-panerer» polpettonene, blir de ekstra sprø og crispy.

Legg de avlange brødene i en ildfast form med god plass rundt. Legg deretter på (og rundt):

  • 12–15 salvieblader

  • 4–5 kvister fersk rosmarin

  • 40 g smør i skiver

Stek i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Ta ut formen og snu «brødene» og stek dem i ytterligere 20 minutter. Når de er ferdige, løfter du dem ut av formen og legger dem til side. I formen heller du så et halvt glass hvitvin og litt grønnsaksbuljong og visper rundt.

Hell væsken gjennom en sil ned i en liten kasserolle. Kok opp kraften og la redusere til halvparten. Rør inn en liten klatt smør.

Server Polpettone alla Romana med ovnsbakte potetskiver, og øs over kraftsjyen. Press eventuelt litt sitron over.

Buon appetito!