Ikke alle de lokale lakseoppdrettsselskapene har hatt mulighet til å ferdigstille tallene fra i fjor. Men generelt var fjoråret et godt år for norsk oppdrettnæring, men vekst i volum og omsetning.

Høye priser

I første halvdel av fjoråret, var prisen høyere enn normalt.

– Om du ser på første uka i januar, var prisen høy på stor fisk. Jeg hørte om noen som hadde hundre kroner kiloen i snitt, på en hel bil, men det var ikke oss, sier Kristian Fredrik Jarl Klo i Øyfisk. Han legger til at i snitt tror han de hadde lavere priser for året i fjor enn året før.

– 2017 var et godt år for Nordlaks. I likhet med alle norske lakseprodusenter har vi nytt godt av en sterk etterspørsel og høye priser gjennom størsteparten av 2017. Vi har utover høsten sett at markedet for våre produkter har vært tregere enn tidligere. Det til tross så ble de økonomiske resultatene i 2017 sett under ett gode, sier kommersiell direktør Merete Kristiansen i Nordlaks.

De høye prisene holdt seg ikke.

– Det var veldig høye priser i første halvdel av året. Så hadde vi en jevn nedgang etter det, sier daglig leder Eva Kristoffersen i Egil Kristoffersen & Sønner.

Økt volum

Øyfisk slakta 5127 tonn vanlig sløyd fisk med hode i fjor. Det var mer enn 2000 tonn mer enn i 2016, men da slakta de ikke fisk i første halvdel i det hele tatt, på grunn av lakselus. Selv om de slakta mer i fjor, var ikke resultatet nødvendigvis mye mer produsert fisk.

– Det er stor forskjell i slakta kvantum, men i nettoproduksjonen er det ikke så stor forskjell, på grunn av blant annet bemanningsendringer, sier Klo.

Nordlaks økte også sin produksjon i fjor.

– Nordlaks Oppdrett produserte 41 000 tonn laks og ørret i 2017. I tillegg til egen produksjon slaktet Nordlaks Produkter i tillegg 29 000 tonn for andre oppdrettere ved slakteriet på Børøya, slik at totalen der ble 70 000 tonn, sier Kristiansen.

Kristoffersen sier de ikke har regnet på tallene ennå, og de slakter heller ikke alt hos seg. Men omsetningsmessig har de kommet over 400 millioner, sier hun.

Usikker fremtid

Kristoffersen tror laksebransjen kan bli vanskeligere framover.

– Kostnadsøkninga er veldig høy, nesten foruroligende høy. Laks er ikke noe som vokser inn i himmelen, vi kommer nok til å få noen tøffere, roligere år, er hennes spådom.

Også Kristiansen tror 2018 kan bli vanskeligere enn i år.

– 2018 blir et spennnende men også krevende år for Nordlaks. I tillegg til å følge markedsutviklingen tett, skal Nordlaks jobbe videre med de mange store prosjektene for å klargjøre hele verdikjeden for det økte volumet som er planlagt på lengre sikt i forbindelse med Havfarmene, sier Kristiansen.