– Vi skal ikke åpne for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede i henhold til petroleumsloven, i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2017-2021, og ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefeltene, heter det i erklæringen.

NU-jubel

Iskanten skal vurderes i løpet av de neste årene.

– Vi jubler for at Lofoten, Vesterålen og Senja og de andre sårbare områdene ikke åpnes for oljevirksomhet. Nå forventer vi at denne saken er vunnet en gang for alle, og at det blir starten på at sårbare områder blir oljefrie soner og at vi lar den norske olja bli i bakken, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

Nordland og Sortland Høyres Beate Bø Nilsen er derimot ikke like fornøyd. Hun sitter også i LoVe Petro, en interesseorganisasjon for oljerelaterte bedrifter i Lofoten og Vesterålen.

– Jeg syns det er leit at det er vern i denne perioden av Lofoten, Vesterålen og Senja. Men jeg er glad for at man ikke har fått varig vern. Det var det Venstre i utgangspunktet ønska, så jeg anser det bare som en utsettelse, sier hun.

Ap lokalt sier nei

Sortland Ap klargjør søndag også sitt eget standpunkt:

«Lokalt og regionalt er Sortland og Vesterålen bygd opp på fiskeri og handel. Sortland skal være bevisst sin avhengighet av sine nabokommuner. Dette fremkommer tydelig av handelsanalyser og andre statistiske fremstillinger. Dette handler ikke bare om Sortlands avhengighet, men like mye om solidaritet ovenfor kommunene som har fiskeriene som sine evigvarende hjørnesteinsbedrifter. Det må også sees i sammenheng med  turistnæringen som er viktig i Vesterålen og som enda ikke har nådd sitt fulle potensial.I Nordnorske kommuner har lovnader og tro på nye arbeidsplasser vært avgjørende for å dempe skepsisen til oljeutvinning. Troen på at dette kommer til å skje er dalende. Etter oljekrisen i 2014 har det oppstått et vakuum i kystbyer med etablerte forsyningsbaser og serviceinstallasjoner. Et nytt oljeeventyr i Nordland og Troms synes derfor lite sannsynlig. Argumentene som taler mot petroleumsindustri må dermed vektlegges enda mer.

Vi erkjenner at Arbeiderpartiets offisielle syn hva angår konsekvensutredning, er noe annet enn det vi her gir uttrykk for, men nyansene i disse spørsmålene må komme tydelig frem, også nyansene tilknyttet vårt parti. Av respekt for våre unge velgere, flertallet i partiet og vårt solidariske samfunnsansvar i Vesterålen ønsker Sortland Arbeiderparti med dette å tydeliggjøre sitt standpunkt: Sortland Arbeiderparti ønsker ikke konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.◄