Geir Lundli og kollegene på båten Nygård senior var på sildefiske utenfor Reisafjorden i forrige uke. Mannskapet arbeider til daglig om bord på sortlandsbåten «Olagutt» men var innleid for fisket.

Godt sildefiske

Da de dro inn fangsten var det et solid not-hal og de hadde de 50 tonn for mye sild i nota. Dermed måtte de kontakte en annen båt for å pumpe den overflødige fangsten over dit.

– Det er ganske vanlig at får i fra 20-40 tonn opp til 200-300 tonn i kastet, det er ikke så unormalt. Så er det sånn når vi har for mye til vår båt, må vi tilkalle en som kan få overta den fangsten vi har. Det blir de veldig glade for, de slipper å kaste not og kaster heller bare et rør over til oss så de kan pumpe over.

Under denne operasjonen, tok Lundli kamera og filmet. Og som man tydelig ser av filmen nærmest kokte det av spekkhogger og knølhval mellom båtene Nygård senior og Andopværingen,

– For oss er ikke dette så veldig spektakulært vi opplever dette hver dag. Så det er nesten en vane, der er mye kval. Det som er artig med den filmsnutten, vi hadde ganske mye lys akkurat i dette øyeblikket da vi holdt på å pumpe fisk over i en annen båt, sier Lundli.

Han forteller at det dermed ble mulighet til å gjøre brukbare opptak, med hensyn til at det blir filmet i mørket.

– Ubeskrivelig

– Det var flust med kval, og det kokte av spekkhoggere. Det som er spennende med dette er det man ikke ser, at det også er store mengder med kval rundt omkring i mørket, sier Geir.

– Om man kan gå under havoverflata og får oppleve disse dyrene i sitt rette element da får man høre den kommunikasjonen som er mellom kvalene, og som er helt ubeskrivelig. Det kommer veldig godt fram på filmen, sier Geir Lundli, som synes det er artig å få dele naturopplevelsen med folk.

– Kvalene snakker mye sammen. En som er forsker på kvalspråk og fra Lofoten har uttalt seg til NRK Nordland tidligere i dag, om at disse kvalene har en egen dialekt. De kommuniserer og forteller at her er det mye mat, sier han.

– I hvert fall høres det ut for meg at det er noen unge dyr som roper og noen eldre dyr som svarer med litt dunklere rop. Det er litt artig å oppleve, sier Geir Lundli.

Trivsel om bord

Han drev tidligere cateringselskapet Grillo i Sigerfjord, og har vært kokk om bord på Olagutt i 5,5 år nå. Der stortrives han.

– Det er en flott jobb, det er det. Det er hardt for de som ikke er så veldig glad i sjøen, men problemer med sjøsyke ar jeg heldigvis ikke hatt i det hele tatt. Så det er bare pluss, det er fint med en jobb som gir så mange naturopplevelser, sier han.