Norske ambulanser klarer ikke å innfri responstidmålene som Stortinget vedtok for 16 år siden. Senterpartiet mener helseminister Bent Høie skyver ansvaret for dette over på de regionale helseforetakene. Det holder ikke, sier helsepolitisk talskvinne i Senterpartiet, Kjersti Toppe i en pressemelding til VOL.

- Høies nasjonale helse og sykehusplan har ingen planer for ambulansetjenesten og Høie driver med ansvarsfraskrivelse når han kun henviser til de regionale helseforetakene. Vi i Senterpartiet er bekymret for utviklingen og vi får stadig alvorlige tilbakemeldinger fra hele landet på grunn av kutt i ambulanseberedskapen, forteller Toppe.

Les også:"Bygde-Nordland" dårligst responstid i Norge

Sykehusøkonomi årsaken

Senterpartiet mener at sykehusøkonomien er for trang og at det går ut over viktig beredskap, og mener Høies ønsker om sentralisering gjør vondt verre.

- NOUen  «Først og fremst» fra 2015 om prehospitale tjenester uttrykker bekymring for en samtidig sentralisering av legevakt, ambulanse og akuttmottak. Nå ser vi også i økende grad at det frivillige brannvesenet med sine akutthjelpere må ta jobben og ansvaret for liv og helse når ambulansen ikke når frem i tide. Slik skal det ikke være, verken for de berørte eller for det lokale brannvesenet selv, sier Toppe før hun avslutter.

- Nå må Høie ta ansvar og  stoppe kuttene som skjer i ambulansetjenesten. Vi i Senterpartiet kommer til å ta opp denne saken i Stortinget, avslutter Toppe.

Les også: Tar ikke ambulanseplan opp til ny behandling