- Dette kom helt uventet. Vi er i sjokk, forteller daglig leder for Andøy mottaksenter, Elsa Åsvang til VOL minutter etter at nyheten ble kjent.

Hun og de andre ansatte hadde aldri forestilt seg at de skulle få en slik beskjed.

- Vi var virkelig ikke forberedt på å få denne beskjeden. Nå har vi kommet så vidt i gang og føler at ting går bra, og så skal det legges ned. Det tar tross alt tid å bygge opp et mottak, inkludert å bli kjent, opparbeide seg rutiner og få til et godt samarbeid. Nå ramler alt sammen, sier en skuffet Åsvang.

Mister verdifull kompetanse

Hun er særlig bekymret for de syv ansatte og kompetansen som forsvinner med dem.

- Tenk på all kompetansen som forsvinner. Og så er det jo trist at man mister jobben. Det er ikke lett å få ny jobb i Andøy. Å jobbe i Hero har vært veldig givende, sier hun.

- Det er heller ikke noe kjekt at dette kommer opp i alt styret som har vært med Andøya flystasjon. Det gjør ikke akkurat situasjonen noe bedre, slår hun fast, og legger til at også beboerne tar avgjørelsen svært tung.

- De er kjempeskuffet. Flere kom faktisk til oss i denne uka. For de enslige går det forholdsvis greit, men tenk på alle dem som nettopp har begynt på skolen? Nå gjelder det først og fremst å håndtere situasjonen og ta vare på de ansatte, slår hun fast.

Har kommet stadig færre

Årsaken til at UDI legger ned hele 7.000 plasser over hele landet, og 1261 i Nord-Norge, handler om at det har kommet atskillig flere asylsøkere en antatt den siste tiden.

– Det har både kommet færre enn antatt, og saksbehandlingen i UDI har gått raskere. Mange av dem som kom i fjor, er nå blitt bosatt i en kommune eller har returnert, sier Regiondirektør Bjørn Fridfeldt i Utlendingsdirektoratet i en pressemelding.

- Ikke forsvarlig økonimisk

Allerede før sommeren varslet UDI at det ville bli aktuelt å legge ned et stort antall asylmottak denne høsten hvis antallet asylsøkere fortsatte å holde seg på et lavt nivå. UDI avlyste den gangen en del planlagte nyetableringer og avviklet flere tilleggs- og opsjonsplasser ved eksisterende mottak.

– Vi vil takke kommuner og driftsoperatører for den viktige jobben de har gjort. Det er alltid leit å måtte legge ned mottak da det berører dyktige ansatte, mange lokalsamfunn, voksne beboere og barn. Men vi kan ikke forsvare økonomisk å ha en så stor ledig kapasitet, sier Fridfeldt, som takker vertskommuner og driftsoperatører for jobben de har gjort.

- Tungt å avvikle

Administrerende direktør i Hero, Tor Brekke, er også svært skuffet over avgjørelsen fra UDI.

- Det er beklagelig at ansatte, beboere og lokalsamfunn blir berørt av raske svingninger med opp-/nedbygging av mottak. Det er slik at UDI inngår avtaler som kan bety en rask nedbygging dersom behovet for plasser opphører. Det er alltid tungt å måtte avvikle, sier administrerende direktør Tor Brekke til organisasjonens hjemmeside.

Han presiserer at en mottaksetablering innebærer mye arbeid og stort engasjement. Nå legges mange av de nye mottakene ned igjen etter mindre enn ett års driftstid.

Oppsigelse fra 1. september

UDI Region Nord sier opp i alt sju ordinære mottak, og dette utgjør 1073 plasser. I tillegg legger vi ned fem mottak for enslige mindreårige, med til sammen 188 plasser. Kontraktene sies opp fra 1. september, og de fleste mottakene har tre måneders oppsigelsestid.

Tabellen viser hvilke mottak som skal legges ned i Nord-Norge. For mer informasjon, se udi.no.

AvtalenavnTotaltDriftsoperatørKommuneFYLKE
Tysfjord EM mottak40Hoff Holding Helgeland ASTysfjordNORDLAND
Porsanger EM38Nord Norsk mottakssenter asPorsangerFINNMARK
Tjongsfjorden EM mottak30Nord Norsk mottakssenter asRødøyNORDLAND
Tromsøbyen EM mottak40Hero Norge ASTromsøTROMS
Silvalen EM mottak40Mottaksdrift Nor ASHerøy (Nordland)NORDLAND
Børselv mottak120Nord Norsk mottakssenter asPorsangerFINNMARK
Nordreisa mottak150Hero Norge ASNordreisaTROMS
Andøy mottak150Hero Norge ASAndøyNORDLAND
Vågsfjord mottak150Hero Norge ASHarstadTROMS
Hattfjelldal mottak150Hattfjelldal KommuneHattfjelldalNORDLAND
Alta mottak160Hero Norge ASAltaFINNMARK
Sulitjelma mottak160Hero Norge ASFauskeNORDLAND

Seks av ti plasser i bruk

UDI har i dag 235 asylmottak over hele landet. 139 av dem er ordinære mottak og 82 er mottak og avdelinger for enslige mindreårige. I tillegg kommer 14 transittmottak og to ankomstsentre. Dette utgjør 29 000 faste plasser og 6 200 stykkprisplasser. Per i dag er seks av ti plasser i bruk.

Tilsvarende har UDI Region Nord i dag 28 ordinære mottak, med 4000 faste mottaksplasser og 1000 stykkprisplasser. Vi har 26 mottak og avdelinger for enslige mindreårige, med 1100 faste plasser og 80 stykkprisplasser.