Det sier stortingsrepresentant Martin Henriksen, etter at Arbeiderpartiet la fram sin kultursatsing de neste fire årene.

– Det viktigste er at kulturbudsjettet skal opp til en prosent av statsbudsjettet. Dette var målet vi hadde og det nådde i 2014, da vi forlot regjeringskontorene. I dag er satsingen redusert til 0,85 prosent av budsjettet. Det mest skammelige er at de kuttet ”Den kulturelle spaserstokken”, for å spare skarve 30 millioner kroner. Denne vil vi nå gjeninnføre. De eldre skal få tilbake den gode profesjonelle kulturen de hadde tidligere. Det har de ærlig fortjent, sier Henriksen.

Proffe utøvere

Han er rystet over argumentasjonen som regjeringspartiene framførte da de la ned ordningen for de eldre.

– Det blir useriøst når de sier at de ansatte får synge for pasientene i stedet for at profesjonelle musikere komme og yter sitt beste, sier Henriksen.

Han mener også den nye satsingen spesielt vil komme distriktene til gode.

– Når regjeringen satset på gaveforsterkingsordningen, så kom dette først og fremst storbyene Oslo og Bergen til gode. For distriktene ellers var dette spleiselaget mellom private bedrifter (sponsormidler) og det offentlige en flopp, sier Henriksen.

Han mener kuttene har satt distrikts-Norge tilbake.

– For oss er det viktig at hele befolkningen kan få tilbud om kulturelle opplevelser. Ikke bare dem i de store byene, sier Henriksen.

Foruten ”Den kulturelle spaserstokken” vil også satsingen for kultur i skolen gjennom ”Den kulturelle skolesekken”, og i barnehagen ”Den kulturelle ranselen” .

Sterkere festivaler

Riksfestivalene, som f.eks Festspillene i Nord Norge, skal også styrkes.

– Det er viktig at kulturen gjøres tilgjengelig , slik at flest mulig kan ta del i det som skapes. Kulturløftet vil bety et løft, ikke bare for FINN, men også for Riddu Riddu og Markomeánnu. Disse to festivalene må også få støtte på Nordisk nivå. De har utmerket seg positivt med i benytte nordiske artister, sier Henriksen.

Også de mindre festivalene vil nyte godt av kulturløftet.

– De får sine tilskudd gjennom fylkene. Også her vil vi øke tilskuddene, slik at disse kan få bedre rammevilkår, sier Henriksen.

Han mener også at museer, film og litteratur har hatt trange vilkår de siste årene. Også disse vil ifølge Henriksen merke at kultursektoren får en prosent av statsbudsjettet.

APs kulturløfte:

• Alle skal kunne delta i og oppleve kultur, uavhengig av bosted, bakgrunn, funksjonsnivå, kjønn, alder og økonomi.

• Kunstnernes levekår skal styrkes, både gjennom økt offentlig støtte og gjennom å satse på kultur som næring.

• Kulturpolitikken skal bidra til å løfte Norge internasjonalt.

• Ytringsfrihet og meningsmangfold skal styrkes.

• Den norske kulturarven skal holdes i hevd, formidles og videreutvikles.

• Kulturpolitikken skal legge til rette for mangfold og likestilling i kultursektoren.

• Det frivillige kulturlivet skal styrkes og ha gode økonomiske rammebetingelser.