De siste par årene årene har Hurtigruten og Stranda Hamnevesen, i Stranda kommune i Møre og Romsdal, vært i juridisk konflikt om betaling av anløp og passasjeravgift. I januar fastslo tingretten at hurtigruten slipper å betale passasjeravgift i Geiranger. Tirsdag denne uken fikk Hurtigruten medhold på nytt, denne gangen i Frostating lagmannsretten, skriver Nord 24

Kommunikasjonsrådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten sier til Nord24 at de er fornøyde med dommen.

– Vi er ikke overrasket, men vi er fornøyde. For vår del er saken ut av verden. Vi har fått fullt medhold i både tingretten og lagmannsretten, sier Lillebo til Nord24.

Økte avgiftene

Bakgrunnen for saken er at Stranda hamnevesen økte avgiftene til Hurtigruten fra 400.000 kroner i 2011 til nærmere to millioner kroner i 2012. Hurtigruten oppfattet økningen som svært urettferdig og nektet å betale.

Sommeren 2013 saksøkte de Hurtigruten for manglende innbetaling av passasjervederlag og havnerelaterte avgifter på fire millioner kroner. Dommen i tingretten falt i januar i år, der Sunnmøre tingrett frifant Hurtigruten for krav om betaling av anløpsavgift for både 2012 og 2013.

Streng behandling

Lagmannsretten mener at at Stranda hamnevesen har behandla Hurtigruten strengere enn andre selskap, og at de ikke kunne dokumentere hvordan de har komt frem til prissetting av passasjervedlaget.

Stranda hamnevesen må også betale Hurtigruten sine sakskostnader fra både tingretten og lagmannsretten, på til sammen 1,4 millioner.