Det er antatt at 2553 lam og 391 sauer tatt av jerv i Nordland i år.  Av desse er 1278  lam og 135 sauer erstattet som tapt til jerv. Den største forekomsten av jerv er på Indre helgeland og i Saltdal.  I Vesterålen er det derimot lite forekomst av rovdyret.

– Med unntak av at at det er tatt en del sauer og lam i Hadsel, , er det ikke gjort registreringer i de andre vesterålskommunen, opplyser fylkessekretær i Nordland Bonde- og småbrukarlag, Siv Mosleth, til VOL.

Men hun utelukker ikke at jerven, etter hvert, kan spre seg til både Lofoten og Vesterålen.

Nordland Bonde- og Småbrukarlag krever at tallet på jerv må ned på det nivået som er satt i rovdyrforliket.

– Jerven er et flott dyr, men den er ram på sau og reinsdyr. Vi mangler 90.000 lam for å være sjølvforsynt med fårekjøtt i Norge. 60.000 av disse blir tatt av rovdyr på beite. Resten blir ikke produsert fordi rovvilltet har tatt store deler av landet. Nord-Norge har et stort unytta potensial for kjøttproduksjon på utmarkesbeite, men beitene blir stadig mindre brukt fordi bestandene av rovdyr gjør dem ubrukelige for beiting med småfe, sier Mosleth.

Fakta om jerv:I Norge i år er det registrert 52 kull med jervevalper i Norge, og det er åtte flere enn i 2013. Bestanden teller minst 340 voksne individer, viser en ny rapport fra Rovdata. Mannskaper fra Statens naturoppsyn (SNO) har i vinter, vår og sommer vært ute i felt og kontrollert kjente og nye hiplasser på leting etter jervekull. Materialet er nå gjennomgått og kvalitetssikret av Rovdata, og resultatet viser en oppgang fra i fjor.

Nordland 2014:Antall omsøkte lam og sau til freda rovvilt (alle arter): 5708 lam 1126 sauer. Antall erstatta lam og sau til freda rovvilt (alle arter): 3091 lam 587 sauer.

Antall omsøkte rein til freda rovvilt (alle arter): 6644

Antall erstatta rein til freda rovvilt (alle arter): 3100