Han mener QRA-beredskapen heller bør ivaretas fra Andøya enn fra Evenes som er plaget med vanskelige værforhold.

Forsvarssjefens fagmilitære råd foreligger. Tidligere flaggkommandør Jacob Børresen slår fast at det ikke kom noen overraskelser.

– Det viser seg at lekkasjene var presise, skriver Børresen på sin Facebook-profil, der han gjennom seks punkter bringer sine refleksjoner rundt FMR-rapporten.

Les også: 350 stillinger i fare på Andøy

– Rammene bør økes

Børresen har tidligere uttalt seg i media om det store etterslepet forsvaret har slitt med over tid – og er spesielt skeptisk til forslaget om å kutte Orionflyene. Her er Børresens refleksjoner:

– Vi får bekreftet at med videreføring av flate 2015-budsjetter avvikles Forsvaret slik vi kjenner det i dag. 40 milliarder er fortsatt veldig mye penger. Men det forsvaret du får for den summen er noe helt annet enn dagens forsvar, skriver Børresen.

Han mener at dersom bevilgningene til Forsvaret ikke økes, forutsetter det et helt annet forsvarskonsept enn dagens og dermed også en helt annen forsvarsstruktur, ikke bare en gradvis forvitring av nåværende struktur.

– Jeg støtter i all hovedsak Forsvarssjefens innretning av sin anbefalte forsvarsstruktur, og er spesielt fornøyd med forslagene om å styrke Forsvaret i Finnmark. Men så er det et par tre ting jeg er grunnleggende uenig i, skriver Børresen videre.

Les også: – Nå er det alarm, «kode rød» og full krig for Andøya flystasjon

– Uklokt Orion-forslag

Han finner forslaget om å fjerne P-3 Orion og legge ned Andøya uklokt.

– Det er i strid med målsettingen og behovet for å styrke etterretning og overvåking. Vi mister evnen til å følge ubåtbevegelser i våre tilstøtende havområder, skriver Børresen.

Han mener også at vi mister en viktig kapasitet for suverenitetshevdelse i territorialfarvannet rettet mot inntrengning av fremmede ubåter, og at vi mister en viktig styrkekomponent for bekjemping av ubåter i krig.

– Vi mister et viktig bidrag til NATO og USA. Andøya er en glimrende jagerflybase. QRA-beredskapen kan heller ivaretas herfra enn fra Evenes som er plaget med vanskelige værminima og som dessuten er stamruteflyplass.

Les også: – Krevende å være rød base over tid

– Rygge bør legges ned

Videre skriver Børresen at forslaget om å frata Hæren dens helikopterkapasitet, øremerke helikopterne for Forsvarets Spesialkommando (FSK) og flytte dem fra Bardufoss til Rygge også er uklokt.

– Det er i strid med målsettingen om å øke Forsvarets, i dette tilfelle Hærens, reaksjonsevne og svekker fatalt evnen til medevac i strid. Hærens Bell helikoptre er heller ikke optimale for innsats av Sjøforsvarets Forsyningskommando (SFK).

Han mener også at Rygge bør legges ned.

–  SFK bør i stedet få egne helikoptre skreddersydd til deres behov og de bør stasjoneres på Gardermoen, som likevel skal opprettholdes, nærmest mulig Rena, og ikke i avsidesliggende Rygge. Rygge bør legges ned!

Les også: – Viktig for hele regionen

– Enkelt å finansiere

– Jeg blir nesten provosert over at det heller ikke denne gangen synes mulig å få flyttet Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) fra Rygge og dit han rettelig hører hjemme, i sin egen forsvarsgren på Ørland, eventuelt til Reitan ettersom han nå også får taktisk kommando og blir Sjef for Luftforsvaret, mener Børresen.

Han skriver at flyttingen av helikoptrene fra Bardufoss til Rygge og forslaget om ikke å flytte EK-avdelingen fra Rygge til Ørland, er dårlig skjulte tiltak for å rettferdiggjøre at GIL fortsatt blir på Rygge.

Les også: Fraråder MPA-kutt og – Nå må Vesterålen stå samlet i kampen

– Reduser antall F-35 kampfly

I det sjette punktet konkluderer Børresen med at det må sikres finansiering av flere grep - deriblant videreføring av Orion og Andøya Flystasjon.

–  Punktene som går på avvikling av Orion og Andøya Flystasjon, samt forslaget om å frata Hæren sin helikopterkapasitet og flytte dem fra Bardufoss til Rygge, samt flytting av Generalinspektøren for Luftforsvaret til Ørlandet eller Reitan må finansieres. Det kan lett gjøres ved å redusere antall F-35 kampfly, påpeker Børresen.