Som vi skrev lørdag 26. september var det uavklart hvilket parti som skulle få den syvende plassen i formannskapet. Valgresultatet ga fire representanter til Høyre og to til Arbeiderpartiet.

På en pressekonferanse i Folkets Hus mandag slapp Ap, AL, V og MDG nyheten om at de er blitt enige, og dermed har konstellasjonen sikret seg tre representanter i formannskapet.

Formannskapslista

Når det nye kommunestyret skal konstituere seg vil de fire partiene foreslå Anitha Bendiksen (Ap), Sveinung Ellingsen (Ap) og John Helmersen (AL) som faste representanter i formannskapet. 1.vara blir Per Erik Larsen (V), 2.vara blir Robert Svendsen (MDG), 3.vara Tine McDougall (Ap), 4.vara Finn Allan Westjord (Ap) og 5. vara Einar Åbergsjord (Ap).

– Vi har brukt våre kommunestyrerepresentanter og fått inn den kvinnerepresentasjonen som er mulig, smiler Anitha Bendiksen.

Fremmer forslag på ordfører

Samarbeidskonstellasjonen kommer også med en ordfører- og en varaordførererkandidat som de vil fremme forslag på i kommunestyret. Det ønsker de foreløpig ikke å gå ut med navnene på.

– Vi kommer til å ha fellesmøter foran formannskap og kommunestyrer. Bunnen er en gjensidig respekt og forståelse for at vi alle har et valgprogram, samtidig som vi diskuterer godt i forhold til de enkelte saker. Arbeiderpartiet har noen skillelinjer som vi ønsker å markere, uten å at vi kommer til å gå i slåsskamp av den grunn, sier hun.

Markere opposisjonen

Andøylistas John Helmersen sier at hovedmålet fortsatt er å markere opposisjonen best mulig.

– Vi skal jobbe for en mer demokratisk kommune, og se på ny politisk organisering. Det at flere kan bidra i politisk arbeid er like viktig som et godt formannskap. Samfunnsdelen av arealplanen er noe av det vi ønsker å få på plass for å ha ei klar retning når vi skal legge budsjettene, sier Helmersen.

MPDG har snakket med Høyre

Miljøpartiet De Grønnes Robert Svendsen opplyser at partiet har vært i samtale med begge leire.

– Vi avsluttet samtalene med Høyre, fordi vi føler at vi får mer igjen ved å samarbeide med Ap, AL og V. Politikken vår vil ha bedre muligheter til å utvikle seg som et politisk alternativ i framtida ved dette. Vi kommer til å fremme vår egen politikk i opposisjonen, men samtidig har vi et mål om et felles budsjett. Det er godt for å oss å kunne høste erfaring fra etablerte partier med mye politisk kompetanse, sier han.

Venstre brøt ut av det fellesborgerlige samarbeidet i forbindelse med valgforhandlingene ved forrige kommunevalg, og Karl Rasmus Dahle opplyser at Venstre ønsket å snakke med alle partier denne gangen også.

– Søker makt

– Vi søker makt, og vi var invitert til å snakke med de borgerlige. Da vi la fram våre krav ble de ikke godtatt, derfor gikk vi til samarbeidspartnerne våre Ap og AL fra forrige periode. Vi er godt fornøyd med det samarbeidet vi har hatt, og en av grunnene er at vi diskuterer godt med dem, sier Dahle.

Også Sissel Baraa i AL presiserer at alle partier i opposisjonen har gått til valg på egene program, og at det er det som ligger i bunnen av alt.

– Vi samarbeider om de saker det er naturlig å samarbeid om. Det gjelder både opposisjonen og posisjonen, sier hun.

Avslutningsvis sier Bendiksen at så lenge partiene har en gjensidig respekt for partistørrelsen til det enkelte parti, er det greit å stille seg bak en samarbedskonstellasjon.