- Orion utgjør en utrolig viktig maritim kapasitet. De løser viktige militære oppdrag. Jeg er for eksempel glad vi har øyer tolv mil utenfor Kola-halvøya ved jevne mellomrom. På samme måte som russerne har øyne på oss, er det viktig at vi har det samme, sier Sivertsen.

Les også: - På tide med ny folkeaksjon for Orion?

- Viktig kapasitet

Han mener også Orion har en særdeles viktig funksjon innenfor søk og redning.

- Vi har betydelig trafikk utenfor kysten vår. Orion har flere ganger vist at de har en viktig kapasitet i det å bistå i redningsaksjoner. Dette er en funksjon som vil bli tapt ved en nedleggelse, sier han.

Les også: Forsvarssjefen møtte de ansatte

- Merkelig utsagn

Forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen foreslår i sitt fagmilitære råd å fase ut Orions P3-fly med en tredelt løsning. Satelitter, droner og andre typer fly skal sammen dekke over tapet av Orion.

- Det vi mister er muligheten til deteksjon av ubåter, sa Forsvarssjefen da VOL snakket med han under hans besøk 6. oktober. Dette synes Sivertsen er et merkelig utsagn.

- Vi taper ikke bare muligheten til å detektere ubåter, men også en viktig anti-ubåt kapasitet. Derfor synes jeg det er en merkelig uttalelse fra Forsvarssjefen. Dette blir en viktig fagmilitær og politisk diskusjon de neste månedene, sier Sivertsen og er klar på hva han mener.

- Andøy Flystasjon har en perfekt beliggenhet for en slik base. Nordområdene er viktig for Norge og det å bygge ned i denne regionen på den måten som er foreslått gjør meg betenkt. Vi er alle opptatt av at regionen skal være en fredfull en og der tror jeg orionkapasiteten er særdeles viktig, sier han.

Les også: 350 stillinger i fare på Andøya