For 15 år siden slo andværingene ring om Orion og Andøya Flystasjon. Vi samlet tre av initiativtakerne til folkeaksjonen den gang. Trioen tror absolutt en ny folkeaksjon kan ha stor betydning og oppfordrer til regional kraftsamling.

Sammen med Knut Strand mobiliserte Tore Kristensen, Jan Øygård og John Harald Iversen innbyggerne i Andøy til en kraftsamling for Andøya Flystasjon og Orion, lenge før nåværende forsvarssjef hadde gjentatt begrepet gang på gang i presentasjonen av sitt fagmilitære råd til politikerne.

Les også: Frykter at rakettskytefeltet kan forsvinne

Ny aksjon kan bli viktig

Knut Strand har dessverre gått bort, men Tore Kristensen, Jan Øygård og John Harald Iversen tror absolutt en slik storaksjon vil ha betydning også nå - når Andøya Flystasjon og Orionflyene på ny er nedleggingstruet.

– Det vil absolutt være et god idé, mener Tore Kristensen.

– Ja, og som sist er det viktig at man opptrer saklig og ryddig. Som den gang er det svært gode argumenter som taler for at forsvarssjefens anbefaling om å legge ned Orion og Andøya Flystasjon ikke er til det beste for Forsvaret, påpeker Jan Øygård.

– Helt klart. Jeg tror også det er en fordel om en aksjon eller kampanje for å kaste lys over hvorfor dette er en uklok løsning bør komme raskt. Jeg er nemlig redd kompetanseflukt fra flystasjonen. Jeg har allerede hørt om folk som søker seg bort. En mobilisering kan bidra til viktig optimisme og tålmodighet, sier John Harald Iversen.

Les også: Forsvarssjefen møtte de ansatte

– Det angår oss alle

De tre er ikke i tvil om at aksjonen for 15 år siden hadde voldsom effekt.

– Aksjonen fikk nasjonal oppmerksomhet, og bidro til å få frem de saklige argumentene som talte for en videreføring av Orion og Andøya på den nasjonale dagsorden. En nedleggelse ville påvirket alle som bor i Andøy kommune. Derfor følte folk et eierskap til saken, påpeker Tore Kristensen.

– Ja, jeg tror det er slik nå også. Ikke bare i Andøy, men også i Vesterålsregionen. Der er kystvakta foreslått nedlagt, men for Sortland som handelssenter er det kjempealvorlig at Andøya Flystasjon er truet av nedleggelse. Derfor bør en aksjon nå kunne forankres bredt, og i alle fall få støtte hos folket i Sortland også. I denne saken bør Vesterålen stå samlet, sier John Harald Iversen.

Les også: 350 stillinger i fare på Andøya

Likheter og ulikheter

De tre ser både likheter og ulikheter med tanke på prosessen rundt årtusenskiftet og anbefalingene som er kommet i FMR-prosessen.

– Som sist er det regjering og Storting som bestemmer. De skal også ta hensyn til de samfunnsmessige konsekvensene. Orion leverer til både justisdepartementet, kystvakta og til storsamfunnet. I tillegg kommer konsekvensene for miljøet hos Andøya Space Center - som er unikt nasjonalt og internasjonalt.

– Som sist ble det ikke lagt frem tall som kunne analyseres og plukkes fra hverandre. Tallene kom på bordet etter hvert. Da viste det seg at de ikke holdt vann. Sånn vil det trolig vise seg å være denne gangen også. Forskjeller er det også. Sist ble Orion foreslått flyttet. Denne gangen vil man legge ned både basen og den fullverdige MPA-kapasiteten. Men det sikkerhetspolitiske bildet tyder på at det er utrolig uklokt, sier de tre.

– Nye krefter bør trå til

Jan Øygård nikker - og mener det er svært viktig at aksjonen holder en saklig form.

– Som for femten år siden, er det nok av gode argumenter å ta av. Derfor må man holde på en saklig og ryddig form, slik at aksjonen blir tatt seriøst. Det tror jeg er viktig. Tore Kristensen er enig - og påpeker at hovedbudskapet er at Forsvarets operative interesser såvel som kloke økonomiske veivalg taler i favør av Andøya Flystasjon.

– Det handler om å få dette tydelig frem i media og til rikspolitikerne på Stortinget. Forsvarssjefens anbefaling er uklok. Både operativt sett og økonomisk, påpeker han. De tre håper nye krefter kan tenke seg å bidra til en ny folkeaksjon - men bidrar gjerne også denne gangen.

– Ja, det hadde vært flott om nye krefter kunne kjøre kampen denne gangen. Vi bidrar imidlertid gjerne med råd og tips. De som vil engasjere seg bør ha kontakter til både media, politikere og i Forsvaret, sier trioen.

- Ta gjerne kontakt med oss om det skulle være noe. Jeg kan godt delta i en ny aksjonsgruppe om det skulle være aktuelt, sier Tore Kristensen.