Dette skriver Teknisk ukeblad.

Forsvaret ønsker å kvitte seg med de maritime patruljeflyene P-3 Orion og erstatte dem med nye bemannende og ubemannede overvåkningsfly. Det ble kjent da forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen la frem et forslag for Fagmilitært råd.

Les også: - Har kun vurdert de fagmilitære aspektene

- Mer kostnadseffektivt

Forsvarssjefens anbefaling er å fase ut Orion, og legge ned hele basen på Andøya i 2021. Da er det satelitter, overvåkningsfly og fjernstyrte droner som skal ta over.

– Det påpekes at overvåking i nord skal ha topp prioritering, men at dette må gjøres mer kostnadseffektivt. Samtidig ble dette satt i sammenheng med ubemannede systemer. Det mener vi er framsynt, sier Drew Flood som er sjef for Northrop Grumman Aerospace' Triton-program i Europa til Teknisk Ukeblad.

Les også: Vil legge ned på Sortland og i Andøy

Lavere driftskostnader

Ifølge TU kan Northrop Grummans ubemannede overvåkningsflyet MQ-4C Triton være en mulig erstatning. USA har kjøpt inn 68 fly av denne typen til den amerikanske marinen, og Australia har signert kontrakt som første utenlandske kjøper.

Produsenten selv hevder at deres system kan ha 70 prosent lavere driftskostnader enn Orion-flyene. Ifølge deres egne beregninger skal dronen kunne fly to ganger rundt Norges økonomiske sone (4.400 nautiske mil x 2), før det må lande.

Dronen kan fly i 331 knop (613 kilometer i timen) slik at den for eksempel kan nå Svalbard fra fastlandsnorge på et par timer. Fire personer bemanner dronen fra bakken, i motsetning til Orions besetning på 10-12 personer.

Kostbart

Samtidig påpeker fagbladet at det nok er usannsynlig at MQ-4C Triton, som nå altså er kjøpt inn av USA og Australia, er aktuelt i Norge. Den har en stiv pris, på rundt 120 millioner dollar per system.

I USA og Australia skal MQ-4 inn sammen med Orions P-8. I FMR er det foreslått fire bemannede overvåkingsfly, seks operasjonelle og seks taktiske ubemannede systemer. I FMR kommer det imidlertid frem at de ubemannede dronene skal være i klassen MALE (medium-altitude long-endurance), mens MQ-4C tilhører klassen som ligger på «high altitude».

Les også: Orion tema i uformelle møter på Stortinget

Mister ubåtkapasitet

Med MQ-4, vil Forsvaret miste antiubåt-kapasiteten. Produsenten jobber med å utvikle dronen slik at den kan slippe sonarbøyer. Den vil ikke kunne bære torpedoer.

Generalinspektør for Luftforsvaret, Per-Egil Rygg, bekrefter overfor Forsvarets forum at de på den måten mister antiubåt-kapasiteten.

– Vi kan detektere ubåter fra andre systemer, men vi taper en viss kapasitet når vi ikke har en fullverdig maritim patrulje. Vi har imidlertid kommet til at det er ekstremt kostbart å erstatte P-3 med P-8, sier han til TU.

Fagmilitært råd skal nå behandles av politikerne. Allerede i midten av november er kommuner som er berørt av FMR invitert til dialogmøter med Forsvarsdepartementet.

Les også: På tide med ny folkeaksjon for Orion?