Det var bare fire som stemte imot, da kommunestyret i Andøy avgjorde at de ikke ønsket å delta i forsøket med statlig finansiering av omsorgstjenester.

Gruppeleder fra Høyre Kate Eliassen og Andøylistas John Helmersen, la begge frem forslag om å delta.

Dette fikk kun støtte fra to til, Andøylistas Terje Vollan og Fremskrittspartiets Arne Skogvoll.

- Stadige utfordringer

Den statlige ordningen gir pleie- og omsorg bedre handlingsrom enn i rådmannens budsjettforslag i 2016, men konsekvensen er ifølge rådmannen, at de øvrige enheter må redusere sine budsjettrammer med 3,722 millioner kroner.

Eliassen argumenterte med at Andøy kommune til stadighet har utfordringer til budsjettoverskridelser.

– Den som klarer å finne ei løsning har skutt gullfuglen, så hvorfor ikke prøve dette, mente Eliassen.

- Mindre å rutte med

Helmersen minnet om at pleie- og omsorgssektoren i alle år har vært den uregjerlige enheten som har gjort at budsjettene sprakk.

–Vi har opplevd at kommunen har fått mindre å rutte med, og statens krav til nivået på tjenesteyting vil gjøre tjenesten så mye mer forutsigbar. Vi ser at rådmannens foreslåtte rammer for neste år, uansett ikke kommer til å holde, sa Helmersen.

Kritisk Solsvik

Ordfører Jonni Solsvik var kritisk til statlig styring av kommunens midler.

Anitha Bendiksen (Ap) ønsket at lokalpolitikerne selv skulle fortsette med ansvaret for omsorgstjenesten og ikke gi ansvaret til staten.

Knut Nordmo (Sp) hadde dårlig erfaring med statlig prosjekt, og ønsket heller å tydeliggjøre ansvaret hos lederne for omsorgssektoren til å skape realistiske budsjett.

Robert Svendsen (MDG) hadde ingen tro på at den statlige ordningen var noen løsning for å få bedre omsorgstjenester som holder budsjettene i balanse.