Alle flytte- og etableringskostnadene må på bordet før avgjørelsen om hvordan Forsvaret skal se ut i framtida avgjøres.

Det var budskapet til fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) da han møtte i høringen om Forsvarsjefens fagmilitære råd mandag, skriver Nordland fylkeskommune på sine nettsider.

Les også: – Derfor er Kystvakten i Forsvaret

– Paradoks med flytting

Han mener Norge som nasjon og som medlem av NATO er tjent med at Forsvaret er tungt til stede i nordområdene.

– Dette er en region preget av samarbeid mellom nasjoner, blant annet innen fiskeri, søk og redning og miljøvern, sa Norvoll og advarte mot at ledelsen av Kystvakten militariseres og flyttes til Bergen.

Fylkesrådslederen pekte på at både overvåkingsflyene Orion og Kystvakten spiller en viktig rolle i både sivil og militær beredskap.

– Det er et paradoks at flytting fra Andøya, Sortland og Bardufoss begrunnes med å kutte kostnader, men at det ikke sies noe om hva det vil koste å etablere Rygge på nytt som flybase. Vi må få alle tallene på bordet, sier Norvoll til nfk.no.

Les også: Advarer Regjeringen mot å følge Forsvarssjefens fagmilitære råd

– Dette koster

I langtidsplanen ble det vedtatt at generalinspektøren for Luftforsvaret og Luftforsvarsstaben, Luftoperativt inspektorat og Luftforsvarets utdanningsinspektorat skal samlokaliseres med Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan.

Forsvarssjefens argumenterer for at «Det er vesentlige kostnader forbundet med å flytte Luftforsvarets ledelse fra Rygge til Reitan».

– Samtidig som kostnader med å etablere Rygge som en ny base i Luftforsvaret ikke gjøres synlig. Dette koster, sier Norvoll.