Rådmann Kirsten Lehne Pedersen har lagt fram et budsjettforslag som inneholder kutt langs hele den kommunale tjenesteproduksjonslinja. Fra nedleggelse av sykehjemsplasser og barnehager, via kutt i lærerstillinger og sommerstengte barnehager til drift av rasteplassdoen i Børra.

Andøyposten har tatt en runde med alle partiene, som 14. desember skal vedta det endelige 2016-budsjettet for Andøy kommune og spurt hva deres umiddelbare reaksjon på rådmannens budsjettforslag er, og om det er noen kuttforslag de spesielt reagerer på.

John Helmersen (AL)

– Det er håpløst at vi har en regjering og et stortingsflertall som sulteforer kommunene og ikke gir nok penger til det kommunene skal drive med. Men folk får det de stemmer på, sier Helmersen. Han trekker fram nedleggelse av sykehjemsplasser og barnehager som kortsiktige handlinger. Han sier til Andøyposten at han blir mer og mer interessert i å se på forsøksordninga med statlig finansiering av pleie- og omsorgstjenesten.

– Og hvordan skal vi få folk til å bosette seg i kommunen hvis vi legger ned barnehagene, sier Helmersen. Han trekker også fram at rådmannen budsjetterer med 5 millioner i eiendomsskatt fra et vindkraftverk på Andmyran fra 2018.

– Det er monopolpenger, og burde vært tatt ut av planen, sier han, og serverer som vanlig klar tall når han skal oppsummere rådmannens budsjettforslag i helhet.

– Det er et budsjett for nedbygging av Andøy kommune, og som peker mot en kommunesammenslåing, sier han. Helmersen opplyser at Andøylista allerede har avtalt å møte de andre opposisjonspartiene for å diskutere et eventuelt alternativt budsjettforslag.

Knut Nordmo (Sp)

Rådmannens budsjettforslag og kuttliste kom ikke som noen stor overraskelse på Senterpartiets Knut Nordmo.

– Andøy kommune har ikke samsvar mellom inntekter, utgifter og drift. Vi må gjøre de rette grepene for å få balanse, uten at det går ut over kvaliteten og de lovpålagte tjenestene. Vi må finne nye måter å gjøre ting på, tenke nytt og rasjonelt, sier han. Nordmo trekker fram stengte barnehager i juli som en av kuttforslagene han reagerer på.

– Det gir en utfordring for dem som har jobb i juli med å skaffe barnepass. Rådmannen har vel forholdt seg til at det ikke er en lovpålagt oppgave, men vi får se om ikke vi politikere kan gjøre noe med den saken, sier Nordmo.

Kate Eliassen (H)

Eliassens umiddelbare reaksjon på rådmannens budsjettforslag er at det blir krevende og utfordrende å få det til å ende i balanse.

– Det vil bli hardt arbeid fra alle parter. Både administrasjon, politikere og ansatte må jobbe på lag for å gå i null ved regnskapsslutt i 2016, sier hun. Eliassen presiserer at alle endringene de som politikere vil gjøre i forhold til rådmannens budsjettforslag, må finansieres.

– Vi må være kreative, og hadde vi bare låst gåten «Helse og omsorg», så hadde vi vært nært målet, sier hun. Eliassen trekker fram sommerstenging av barnehagene som et forslag hun ikke ønsker å gjennomføre fra rådmannens budsjettforslag.

LES OGSÅ: Barnehagepappa mener rådmannens forslag er frekt og arrogant

– Her må vi være kreative, og innenfor skoleverket, så er det jo ikke helt heldig å fjerne stillinger samtidig som vi bosetter flere flyktninger, sier Eliassen.

Per-Erik Larsen (V)

Larsen roser administrasjonen for jobben de har gjort med budsjettet.

– Det er en formidabel jobb som er lagt ned for å finne innsparingstiltak i en vanskelig situasjon. Politisk ønsker jeg ikke å uttale meg om budsjettet før vi har hatt partimøter om budsjettet, sier Larsen.

Robert Svendsen (MDG)

Svendsen sier at rådmannens budsjett var som de var forberedt på; kutt over hele linja.

– Det er dramatisk at vi ikke har noen buffer lenger. Robek-lista kommer nærmere og nærmere, og det er posisjonen som har styrt Andøy de seneste årene, som ført oss inn i denne situasjonen, sier Svendsen. Han sier at opposisjonen skal legge fram et eget budsjettforslag.

– Men det er posisjonen, som velgerne gjenvalgte, som må ta ansvar for situasjonen og legge fram et budsjett i balanse, sier Svendsen. Han har foreløpig ikke satt seg inn i alle detaljene i budsjettet, så han vil ikke uttale seg om de enkelte kuttforslagene til rådmannen.

– Jeg observerer at det kuttes bredt. Det sier noe om at situasjonen er veldig kritisk og sier noe om at rådmannen ikke klarer å prioritere, mener Svendsen.

Halvar Rønneberg (Frp)

– Jeg mener rådmannens budsjettforslag er innbyggerfiendtlig. Det er en sterk karakteristikk som går på helheten i budsjettforslaget. Her rammer man barnehage, skole og eldre. Det har ingen sosial profil, så det er et budsjettforslag vi i Frp ikke kan støtte, sier Rønneberg. Han sier at han reagerer på at rådmannen vil redusere med 8 sykehjemsplasser, og kun stå igjen med 20 plasser.

– Jeg reagerer også ganske sterkt på forslaget om å sommerstenge barnehagene. Det skal ikke være slik at private bedrifter må tilpasse seg Andøy kommunes behov, sier Rønneberg. Han trekker også fram forslaget om å kutte i skoleskyss på Toften.

– På Toften har alle samme busstopp, men vi kan risikere at ungene i ett hus har rett til skoleskyss, mens ungene i nabohuset få meter unna ikke har det, sier Rønneberg, som lover at de vil fremme et alternativ.

– Vi kommer til å fremme et alternativt budsjettforslag med kutt i administrasjonen, lover han.

Anitha Bendiksen (Ap)

– Ut fra rådmannens forslag så ser man at det er begredelige tilstander når det fremmes kuttforslag ned på 10.000 kronersnivå, sier Arbeiderpartiets Anitha Bendiksen. Hun medgir at det står såpass dårlig til med den kommunale økonomien at politikerne har lite handlingsrom.

– Skal det endres noe, så må det omprioriteres. Vi skal nå gå grundig gjennom budsjettet, men vi er som tidligere klare på at, tar vi noe ut av rådmannens kuttforslag, så skal vi finne dekning for det, sier hun. Bendiksen sier at hun blant rådmannens kuttforslag blant annet reagerer på forslaget om å legge ned Åse barnehage.

– Åse er ei bygd i vekst, påpeker hun, og sier at Arbeiderpartiet tidligere har sagt at de er imot å sommerstenge barnehagene. Til helga samler hun opposisjonspartiene for å jobbe med budsjettet.

– Jeg har stor tro på at vi legger fram et alternativt budsjett, sier hun.