Politiet kan nå avsløre at en mann i 20-årene bosatt i Andøy, i sommer ble pågrepet med det politiet karakterisere som en stor mengde amfetamin. Politiet vil ikke opplyse til media hvor stor mengde det er snakk om.

– Jeg kan si at det er for mye til at det er snakk om at det kun er til eget bruk, sier førstebetjent Børje Edvardsen ved Andøy lensmannskontor. Han legger til at mannen har erkjent å ha kjøpt amfetaminet.

Nytt bekjentskap for politiet

Amfetamin-beslaget i sommer er første gang mannen har vært pågrepet av politiet.

– Han var ny i dette bildet for oss, og det var første gang vi hadde noe med han å gjøre, sier lensmann Yngve Isaksen Wiik. Han opplyser at mannen i forbindelse med pågripelsen i sommer også erkjente bruk av andre narkotiske stoffet.

– Etter hendelsen i sommer er mannen tatt flere ganger i Vesterålen med mindre mengder narkotika, sier Wiik. Søndag ble mannen pågrepet på nytt.

Fant 1 kilo hasj

– Du kan si det kulminerte sist søndag. Jeg og politibetjent Einar Hals var ute å jobbet, og hadde da såpass mye informasjon at vi kunne gå til pågripelse av mannen og ransaking av hans bopel, sier Wiik. Under ransakingen fant politiet 1 kilo hasj. Edvardsen og Wiik kan ikke huske at det er beslaglagt så store mengder i Andøy tidligere.

– Mannen har erkjent forholdet, og en slik mengde regnes også som en grov narkotikaforbrytelse. Dette er åpenbart en mann som er sentral i narkotikaomsetningen i Andøy, sier Wiik. Ingen av de omtalte sakene har vært behandlet av retten foreløpig.

– Det blir et større sakskompleks, men at vi snakker om fengsel for denne mannen er det ingen tvil om, sier Wiik.

Gateverdi på 200.000 kroner

Edvardsen sier at de med det siste beslaget føler at de har tatt bort mye narkotika fra gata.

– En brukerdose hasj er på ett gram og normal utsalgspris her i Andøy er 200 kroner grammet, sier Edvardsen. Med andre ord har beslaget på 1000 gram en gateverdi på rundt 200.000 kroner.

– Det blir fort både penger og ikke minst gjeld av det, sier Wiik.

– Daglig amfetaminbruk i Andøy

– Hvem er det som bruker narkotika i Andøy?

– Det er flere enn man tror, og flere enn vi i politiet vet om. Kunnskap om nye navn er noe vi prioriterer og straffeforfølger, sier Wiik. Han sier at det i Andøy er et godt etablert miljø for hardere narkotiske stoffer som amfetamin og heroin.

– Det er etterspørsel etter det, og da er det noen som henter, bringer, selger og er brukere. Jeg tror at jeg har mine ord i behold når jeg sier at det daglig benyttes amfetamin i Andøy, at det daglig brukes legemidler som er kjøpt illegalt og at det periodisk brukes heroin, sier Wiik.

– Vi telte for noen år siden, og kom da fram til at det var mellom 15 og 20 brukere av tyngre narkotiske stoffer i Andøy. Vi har ingen grunn til å tro at dette antallet har endret seg, sier Edvardsen.

– Disse ønsker vi å fange opp nå

Lensmannen sier at de også legger til grunn at det er en del yngre andværinger som bruker hasj.

– I tillegg til det etablerte miljøet med dem som bruker tyngre stoffer, så har vi et blandingsmiljø der det brukes hasj og andre lettere narkotiske stoffer. Vi har også en del sporadiske brukere, som bruker hasj for eksempel på fest, og så har vi de som er på vei inn, som allerede har tråkket over den første terskelen. Disse ønsker vi å fange opp nå, sier han.

– Et samfunnsproblem

– Med den nye vaktordningen som er innført nå, så vil vi ha bedre mulighet til å avdekke slike ting, ikke minst gjennom bedre kontakt med lokalbefolkningen, sier Edvardsen.

– Andøy skiller seg ikke fra resten av landet, det er nok verken mer eller mindre bruk av narkotika her enn andre steder. Narkotika er et samfunnsproblem, og vi vil ha det ut av sirkulasjon, sier Wiik.

– Det er et samfunnsproblem fordi vi ser virkningen av dem som bruker for eksempel hasj lenge. Legaliseringsdebatten er død i våre øyne, avslutter Edvardsen.