I fjor var det Frivilligsentralen som arrangerte julegaveaksjonen.

De står også bak den i år, men i gjennomføringene har de fått hjelp av en gjeng engasjerte elever ved Andenes skole.

Andre som valgfag

– Vi har et valgfag som heter «Innsats for andre», forteller Nicolay. Hver onsdag har de 1,5 time der de har fokus på å gjøre en frivillig innsats for andre. Nå er det julegaveaksjonen som står på timeplanen.

– Vi har gått rundt til butikkene og spurte om de vil være med på årets julegaveaksjon, og laget plakatene som skal henge i butikkene, forklarer han.

– Hvorfor skal folk gi gaver til julegaveaksjonen?

– Det er for å hjelpe folk som ikke har så mange rundt seg og som ikke har råd til så mange gaver, sier Oda. Hun synes det er hyggelig å ha et valgfag der man hjelper andre.

– Jeg valgte dette valgfaget for å hjelpe andre og være snill med andre i verden, sier hun.

I hele Andøy

Årets julegaveaksjon startet onsdag denne uken. Leder i Andøy frivilligsentral Unni Neergaard håper mange vil gi en ekstra gave som varmer nå i førjulstida.

– Elevene har inngått avtaler med en rekke butikker, både på Andenes og ellers rundt omkring i kommunen. Der vil det stå ei eske man kan putte gavene i, sier hun. Gavene leveres ferdig innpakket og merkes med alder og kjønn, for eksempel «gutt 11 år» eller «dame 70 år».

Varmer for både giver og mottaker

– Gavene blir hentet i butikkene mandag 14. desember og vil bli delt ut til mottakerne av Nav, barnevernet, hjemmetjenesten, psykiatritjenesten og flyktningtjenesten i løpet av samme uke, sier hun. Neergaard vet ikke hvor mange personer som fikk gaver i fjor, men alt de fikk inn ble delt ut.

– Siden det er disse ulike etatene som deler ut gavene, så har vi ikke noen oversikt over antallet, sier hun, og håper andværingene i år også er varme om hjerterota og vil slutte opp om julegaveaksjonen.

– Å glede noen med en ekstra gave, det varmer både den som gir og den som mottar, sier hun.