Arbeiderpartiet, Andøylista, Venstre og Miljøpartiet De Grønne (MDG) er klar med sitt budsjettforslag. De legger inn en rekke tiltak som rådmannen har foreslått å kutte. De finansierer dette gjennom mindre avsetting til fond, flere stillingskutt enn det rådmannen foreslår og de bruker i tillegg 600.000 som kommunen får i økte overføringer etter de borgerlige forhandlingene om statsbudsjettet.

– Vi legger fram vårt forslag nå, i god før kommunestyremøtet. Vi spiller med åpne kort, og er åpen for innspill fra administrasjonen, politiske motstandere og andværinger flest, sier Ellingsen.

– Åpenhet er viktig for oss. Åpenhet og demokrati har vært mangelvare i en del prosesser i Andøy kommune, sier Robert Svendsen (MDG).

Tiltak

De fire partiene vil ikke kutte like mange sykehjemsplasser som det rådmannen foreslår.

– Vi kutter fire sykehjemsplasser ved Andøya bo- og behandlingssenter på Åse, mot rådmannens åtte. Da oppfyller vi de 41 plassene totalt som står i helse- og sosialplanen, sier Ellingsen.

– Vi beholder også nattevakta ved Kiiljordheimen, sier Anitha Bendiksen (Ap).

– Det går rett og slett ikke an å redusere den slik rådmannen har foreslått, sier John Helmersen (Andøylista).

De fire partiene vil heller ikke kutte i helsesøstertilbudet, og de beholder bevilgningen til Vesterålen vekst som sikrer tilrettelagt arbeidsplasser.

– Dette er ikke en lovpålagt tjeneste, men det er et viktig tilbud. Dersom vi fjerner dette tilbudet, tror vi kommunen vil få større kostnader i etterkant, sier Bendiksen.

De fire partiene vil kutte bevilgningen til Vesterålen reiseliv. Dette får imidlertid ikke effekt før i 2017.

– I stedet vil vi styrke Andøy reiseliv. Og vi beholder bevilgningen til næringsfond og landbrukstjenesten. Vi skal også satse på digitale saksdokumenter til politikerne, sier Per Erik Larsen (V).

De fire partiene vi også sette i gang arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel i 2016, og de vil gjøre dette med mindre bruk av eksterne konsulenter enn det rådmannen foreslår. De vil også starte utredning av mer kommunalt samarbeid i Vesterålen med sikte på innsparinger fra 2017.

– Vi setter også av penger til mer satsing på frivillig innsats. Her skal kommunen i samspill med frivillige organisasjoner inngå samarbeidsavtaler, sier Bendiksen.

Barnehager

De fire partiene vil ikke sommerstenge barnehagene, men vil ha økt koordinering av driften. De vil heller ikke legge ned barnehagen på Åse i denne omgang.

I tillegg vil man utsette flytting av Regnbuen barnehage til april 2016.

– Da skal vi ha en total gjennomgang av barnehagestrukturen i hele kommunen. Det vil bli galt å gjennomføre tiltak før vi har hatt den gjennomgangen, sier Bendiksen.

– Dette er noe som hører hjemme i kommuneplanens samfunnsdel. Derfor vil vi ha fortgang med den planen. I forhold til Regnbuen barnehage, driver rådmannen planlegging i budsjettet. Det skal man ikke gjøre. Man skal ført planlegge og så skal planene gjenspeile seg i budsjettet, sier Svendsen.

Inndekning

Som nevnt bruker de fire partiene 600.000 kroner som kommunen får i økt rammetilskudd. De henter også inn 1,17 millioner kroner i avsetning til disposisjonsfond sammenlignet med rådmannens forslag. De fire partiene vil også kutte én ekstra stilling ved teknisk etat.

– Rådmannen foreslår å kutte ei vaktmesterstilling. Når den nye havnesjefen er på plass, fjernes det oppgaver fra teknisk etat. Da kan man redusere en stilling, sier Ellingsen.

De fire partiene opprettholder rådmannens kutt innenfor skolene.

Andmyran

De fire partiene tar også ut eventuelle inntekter fra Andmyran vindpark i den videre økonomiplanen.

– Det betyr ikke at vi er imot prosjektet, men det er uholdbart å budsjettere med penger vi kanskje ikke får, sier Ellingsen.

– Så får det heller bli en bonus om prosjektet blir realisert, sier Svendsen.

Omstilling

De er klar på at Andøy kommune må omstille seg i årene fremover.

– Selv om dette budsjettet ikke er optimalt, føler vi at vi har laget et budsjett med en mer fornuftig retning enn det rådmannen har foreslått, sier Bendiksen.

– Når vi legger dette fram nå, håper vi å kunne påvirke posisjonen i den retningen vi ønsker, sier Ellingsen.

Formannskapet

De fire partienes budsjettforslag ble lagt fram i formannskapet mandag. Kommunestyret behandler kommunebudsjettet i sitt møte 14. desember.