– I jule- og nyttårshelga var vi nesten vært en ren kafé. Vi var de eneste i Andøy som hadde åpent hver dag, så smurte og bakte til den store gullmedalje for å kunne tilfredsstille etterspørselen. Det er så artig. Tidligere har denne tiden på året vært en dødperiode for butikken, så at det nå strømmer på med turister er bare herlig, sier Madsen.

Kjøres rundt med taxi-buss

Når undertegnede kommer innom butikken i landsbyen en onsdag formiddag i begynnelsen av januar, er det igjen fullt hus. En minibuss fra Andøy Taxi har akkurat sluppet av en gruppe italienere, som bestiller godt fra kakedisken.

– Det er veldig fint her. En stille landsby i vakkert landskap, sier italienske Luca. Han er på dag to av tre i Andøy, og er på rundtur rundt Andøya. En kakao og kakestopp hos landsbybutikken varmer i vinterkulda.

– De har veldig gode kaker her, sier han med et smil, og forteller at de torsdag skal videre til Svolvær.

– I kveld håper vi å få sett nordlys, det hadde toppet opplevelsen i Andøy, sier han.

– Vi har hentet fisk og moltebær fra våre private frysere til turistene

– Hva betyr turistene for landsbybutikken?

– De betyr masse. Det er lokalbefolkningen som danner grunnlaget for butikken, men det er ikke til å legge skjul på at perioden mai til september er gode måneder for oss, sier Hoel.

LES OGSÅ: Fra Wales for å snorkle med Whales

– Ja om sommeren er vi rene turistinfoen, og vi gjør alt som står i vår makt for å gi de som gjester Andøy en god opplevelse. Vi har til og med vært hjemme i våre egne frysere og hentet både fisk og moltebær til de, sier Madsen.

– Kan ta fri i mars

Madsen tror den beste Andøy-reklamen man kan få er fornøyde turister.

– Vi har hatt turister innom nå i jule- og nyttårshelga som har sagt rett ut at de har vært misfornøyd med at Andenes tilsynelatende har vært tømt for folk og at alt var stengt. Hvis antallet turister øker i denne perioden, så må vi kanskje snu om og lage oss «røde dager» når det er en stille periode.

Det er jo dette vi lever av, så om vi må jobbe 1. juledag, så er det bare artig. Fri kan vi ta i mars, for vi må utnytte denne økningen i vinterturistene, sier Madsen.

LES OGSÅ: – Håper alle servicebedriftene ser at de er en del av reiselivs-Andøy

Hun sier de siste ukene har vært en veldig fin opplevelse for dem.

– Man blomstrer jo når det blir slikt liv med mange turister, så kanskje burde alle i bransjen satt seg ned og snakket om felles åpningstider slik at turistene slipper å møte stengte butikker og restauranter når de kommer hit, sier hun.

– Veldig god omsetning

De to legger ikke skjul på at antallet vinterturister kom litt overraskende på dem, og men at de løste det med å brette opp ermene og gå på jobb istedenfor å sitte hjemme i stua og ha julefri.

– Det er klart det koster å ha folk på jobb hele jule- og nyttårshelga, men jeg tror man tjener på det. Vi har hatt en veldig god omsetning, spesielt på kafédelen disse dagene, sier Hoel.

– Og så har italienerne kjøpt veldig mye kålrabistappe, ertestuing og melkesjokolade. De vil ha norske tradisjoner, sier Madsen.

– Hadde ikke blitt utbygging uten turistene

– Før hvalsafari «tok av» så var juli en av de månedene med lavest omsetning for butikkene i Andøy, for da var «alle» bortreist på ferie. Hvordan tror dere det hadde vært å drive butikk på Bleik uten turistene?

– Det hadde vært vanskelig, og det er i alle fall klart at det ikke hadde blitt noe utbygging av butikken, slik vi nå skal gjøre, uten turistene, sier Hoel.

– Det er også turistene som gjør at vi hver sommer kan gi seks til åtte ungdommer sommerjobb her, legger Madsen til. Hun tror vi bare har sett begynnelsen på vinterturisme i Andøy.

– Ja, det håper jeg virkelig for dette er herlig, sier hun.