Hvalsafaribedrifter og hoteller i Andøy forteller om en markant økning i antall vinterturister denne sesongen.

– Det er veldig bra. Vi vet at både Sea Safari og Hvalsafari har jobbet lenge med å markedsføre vintersesongen, og nå ser vi at de har lyktes med det arbeidet, sier Ilmoni.

Hovedfokus på vinter

Selv har hun ledet Andøy Reiseliv siden starten for 1,5 år siden, og forteller at vinter- og skuldersesongene er hovedfokus når hun i april reiser til Bodø for å delta på Norges største og viktigste arena for reiselivsmarkedsføring «Norwegian Travel Workshop».

– Dit kommer det mellom 250 og 300 turoperatører fra hele verden som vi får møte direkte, ansikt til ansikt. Allerede i fjor opplevde vi at mange spurte om produkter i skulder- og vintersesongen og det er ingen tvil om at flere og flere får opp øynene for Andøy som en spennende vinterdestinasjon, sier Ilmoni. Hun tror mange ser Andøy som en fin kontrast til for eksempel «storbyen» Tromsø.

Mer enn overnatting og opplevelser

Selv om Andøy Reiseliv er en relativt ny organisasjon, så har den nå 22 bedrifter på medlemslisten, i hovedsak opplevelses- og overnattingsbedrifter. Ilmoni håper flere av servicebedriftene ser at de også er en del av reiselivsandøy.

LES OGSÅ: Fra Wales for å snorkle med Whales

– Turistene skal ikke bare oppleve og bo når de kommer til Andøy. De skal også blant annet handle i butikkene, spise på restaurantene, leie bil, kjøre taxi og fylle bensin. Hele næringslivet må satse sammen for å lykkes med å bli en helårsåpen reiselivsdestinasjon, tror hun.

Felles markedsføring utad

Ilmoni sier at hun ofte får eposter fra turister, som har bestilt overnatting, med spørsmål om butikker og spisesteder i Andøy.

– Det er jo slik at når du skal reise et sted, så går du gjerne til destinasjons-nettsiden for å se hva som skjer og hva som finnes av tilbud innenfor for eksempel butikker, spisesteder, opplevelser og transport. Vi promoterer de produktene medlemmene i Andøy Reiseliv har gjennom vår kanaler, for eksempel destinasjons-nettsiden www.visitandoy.info, sier hun. Ilmoni tror at god dialog mellom de ulike aktørene viktig for å lykkes og tror at det kanskje kan være smart med et felles møte for alle bedriftene som har turistene som kunder, før sesongen starter.

LES OGSÅ: Har pusset opp hele hotellet

– Da kan for eksempel opplevelses- og overnattingsbedriftene opplyse butikker, restauranter også videre om når det kommer større grupper med turister til Andøy, slik at de kan tilpasse sine åpningstider etter dette, sier hun.

Alle tjener på økningen

Ilmoni tror det er viktig at alle bedriftene i servicenæringen ser den økte turisttilstrømningen og er med å satser.

LES OGSÅ: Bleik Landsbyservice jubler for økt vinterturisme

– Alle som driver i servicenæringer tjener på at vi bygger opp en vintersesong i Andøy, så vi må skape en forståelse for at vi er i samme båt. Alle som kommer hit er våre gjeste og da må vi samarbeide om å gi de en best mulig opplevelse av kommunen vår, sier Ilmoni.

FAKTA om Andøy Reiseliv

I vedtektene til Andøy Reiseliv SA står følgende om hva virksomheten skal arbeide med:

* Foretaket skal drive informasjonsvirksomhet innen turisme og reiseliv.

* Foretaket skal utarbeide tidsriktig informasjon, yte støtte til medlemsbedriftene og koordinere medlemmenes innsats rettet mot turisme, reiseliv og selge opplevelsen av Andøy.

* Foretaket skal initiere samarbeid og koordinere medlemmenes innsats lokalt, regionalt og nasjonalt.

* Foretaket kan delta i og iverksette utviklingsprosjekter som fremmer en positiv opplevelse av Andøy.

Medlemmer i Andøy Reiseliv:

1.Hvalsafari AS

2. Sea Safari Andenes

3. Andøy restaurant og hotelldrift AS

4. Hotell Marena

5. Adco Eiendommer

6. Fergesambandet

7. Romskipet Aurora

8. Midnattsol camping AS

9. Seppola kultur og aktivitet/Marmelkroken

10. Nordtun Gård

11. Andøy-Fiske camp

12. Nord Fish

13. Gammelbutikken

14. Stave camping

15. Andøymuseet

16. Alveland

17. Puffin Safari

18. Husky-Andøy

19. Nostalgi og Motormuseum på Skarstein

20. Melastua Gjestehus Nordmela

21. Stig Raymond Eiendomsdrift

22. Nærbutikken Bleik Landsbyservice