Det mangler ikke på supperlativene når fiskebåteier Stig Strand beskriver Simen Nilsen (17) som har praksis ombord på «Bernt-Steinar» på Andenes.

– Han er flink til å arbeide, og får ikke «sjøverk. Han egner seg godt til å bli fisker, sier Strand.

Høyt og lavt for Høken

Ingen av de som har sett den energiske unggutten høyt og lavt og overalt på fotballbanen i Høkentrøya, er nok overrasket over å høre at unggutten har energi på fiskebåten.

Prøve fiskeryrket

Simen sier at han alltid har ønsket å prøve fiskeryrket, og de første to ukene av praksisen hans har gått som en drøm. Til vanlig går han på VG2 maritim på Gravdal i Vest-Lofoten.

– Min opprinnelige plan var å utdanne meg til matros, og da skulle vi egentlig hatt tre ukers praksis på hurtigruta eller andre større båter, men når sjansen bydde seg til å få prøve fiskeryrket så prioriterte jeg det, sier Simen, som er født og oppvokst på Bleik.

Faren har både vært fisker og kaiarbeider, og Nilsen selv har tilbrakt mye tid som torsketungeskjærer på kaia på Blek.

– Jeg har alltid hatt lyst til å prøve fiskeryrket, og finne ut hva det innebærer. Jeg trives kjempegodt, men jeg har ikke tenkt å slutte skolen og begynne som fisker med en gang for det, smiler Simen.

Han er opptatt av å fullføre skolen og få seg en utdannelse.

Simen en nå ferdig med uke to på «Bernt-Steinar».

– Det har gått veldig bra, men det er tyngre enn man tror. Jeg synes det er artig, og har samtidig hatt trivelige folk sammen med meg, og det betyr mye. Det er uvant å stå opp så tidlig som fem om morgenen, for å rekke garnbåten som går fra kai klokken 06.00, sier Simen, som er overrasket over at han ikke har kjent noe særlig sjøsyke. Han hamstret inn sjøsyketabletter, og var litt kvalm de to første timene den første mandagen, men så gikk alt over.

Arbeidsdagen

Når Simen kommer på båten om morgenen sammen med båteierne Stig Strand og Inge Bernt Strand, mannskap Inge Hansen, og pensjonert skipper Bernt Strand som fortsatt styrer båten, er første post på programmet å gjøre båten sjøklar.

– Deretter drar vi ut, og det tar om lag en time ut på fiskefeltet. Der har vi allerede satt seigarnene ut dagen før, mens torskegarnene settes ut med en gang vi når feltet, forklarer Simen.

Deretter er det bare å starte maskinen som drar opp det første garnet, før dekket spyles, og det er klart for garn nummer to.

– Vet aldri hva vi får

– De andre tar fisken løs fra garnet, så kaster de den til meg. Jeg bløgger jeg den (skjærer opp halsen så blodet renner ut). Det er alltid spennende, for man vet aldri hva slags fisk som kommer opp av garnet. Det kan være både brosme og hyse eller andre fisker, selv om det er seigarn. Det er ikke alle som er like lette å bløgge.

– Jeg får sprellende fisk i neven og må være sterk. Det blir mange fisker i løpet av dagen, så du blir både sliten og stiv i fingrene, sier Simen, som får hjelp av de andre fiskerne når de er ferdig å sette garnene.

– Vi sløyer alt utenom torsk og sei om bord, såkalt «raskfiske». Det er jeg også med på. Jeg bruker også å være med på å ta fisken løs fra garnet, men det er litt tungt, sier Simensom ikke ser det som noen nedtur dersom den tre ukers praksisperioden hans er over før skreieventyret på Andenes har begynt. Så langt er det fortsatt mest sei i garnene, men det blir stadig mer torsk.

– Det viktigste er at jeg har fått prøve fiskeryrket. Jeg ser for meg at jeg senere kanskje kjøper meg en sjark, men utover det så vet jeg ikke hva jeg vil bli ennå. Da er det greit å få seg en utdannelse for å få flere muligheter, sier han.

– Etter å ha gått et halvt år på maritim i Gravdal er jeg i alle fall klar på at jeg ikke ønsker å bli matros. Når jeg har fullført dette skoleåret, kommer jeg derfor i stedet til å ta 3P, (tredje års påbygging for å få generell studiekompetanse). Så får tiden viser hva jeg utdanner meg for til slutt, sier Simen.

Rosende båteier

Båteier Stig Strand er i alle falle ikke i tvil om at Simen passer godt til å bli fisker.

– Det går «gulle» godt å ha Simen med. Det er ingenting i veien med arbeidsviljen, og han kommer til å bli en god fremtidig fisker hvis han vil. Som alle oss andre, har han selvsagt mye å lære før den tid, smiler Strand.