Mandag rykket redningsskøyta ut til Nordmela for å hjelpe fiskebåten «Stamsundværing», som hadde fått noe iletau i propellen.

I fjor var det ingen selvfølgelighet at det hadde vært mulig.

Dykkerskole

– Dykkere var en utfordring i hele 2015. Dette turnet var uten dykker i hele fjor. Men styrmann Ivan Tubez og jeg var på dykkerskole i fire uker i fjor, sier Nilsen.

De to var tilbake rett før turnskiftet 15. desember.

– Da gjennomførte vi 12 øvelsesdykk, samt at vi gjorde et servicedykk for Magnus Andersen. En tidligere dykker i redningsselskapet var med som observatør. Dykkene ble loggført og etter at det ble sendt inn, fikk vi utskrevet sertifikater.

Les også: Ukjent helt ble rikskjendis

Personlig innsats

Nilsen sier at det har krevd personlig innsats fra de to om bord å få dette til.

– Det er absolutt behov for dykkere her på Andenes. Statistikken viser at vi gjennomfører rundt 50 dykk i året. Vi har derfor jobbet målbevisst mot Redningsselskapet og i forhold til å tilpasse kurset til jobben. Det er helt nødvendig å ha dykkere her, og så har vi jo lyst til å gjøre det også, sier han.

Les også: Hyllet fiskerigründer

Fire dykk

Siden 15. januar har mannskapet på «Dagfinn Paust» gjennomført fem dykkeoppdrag, inkludert det på Nordmela mandag.

– Det har vært fire lette oppdrag, og ett større. Da dykket vi i fem timer, sier Nilsen.

Uten dykkere på redningsskøyta lokalt, blir det fort dyre alternativer dersom båter trenger denne typen assistanse.

– Noen har bruk kran for å heise mindre båter opp av vannet. Et annet alternativ er få redningsskøytene fra Myre eller Husøy hit. Da kommer det transportkostnad i tillegg, sier Nilsen.