Ting begynner å falle på plass for Andøy mottakssenter, som er navnet på Hero Norge sitt desentraliserte asylmottak på Andenes og Bleik.

– Vi har nå totalt 84 asylsøkere på mottaket, og det kommer jevnlig nye, sier Åsvang.

Til langt på natt

Hero Norge holdt på til klokka halv fire natt til fredag med å registrere og plassere de 48 asylsøkerne i boligene. Det er mange papirer som skal signeres, nøkler og kjøkkenpakker som skal deles ut og informasjons som skal gis når asylsøkerne kommer til Andøy.

– Tidligere har de kommet i mindre puljer, så jeg må innrømme at vi var litt stresset på forhånd da vi fikk beskjed om at det kom en full buss, men det gikk overraskende bra, sier Åsvang.

Blant de 48 asylsøkerne ble det snakket hele syv forskjellige språk.

– Vi har en ansatt som snakker arabisk og han er en utrolig ressurs i slike mottakssituasjoner. Vi sparer en del tid på å ikke måtte bestille telefontolker. Det var også en fordel for oss at alle kom fra samme akuttmottak og kjente hverandre fra før, så selv om de var slitne etter et døgn i buss, så var de veldig blide og tålmodige, sier hun.

Har hus til 150 på plass

Åsvang forteller at de nå har avtaler om hus til 150 asylsøkere på plass.

– Vi venter på fire hus som skal klargjøres, så når det er gjort vil vi rokere litt på hvor de forskjellige bor, sier Åsvang.

Hun forteller at beboerne som har bodd her ei lita stund nå gir tilbakemelding om at de har blitt godt mottatt.

– Spesielt fra dem som bor i Havhusene på Bleik får vi slike tilbakemeldinger, blant annet fikk vi fortalt at lokalbefolkningen blant annet har hjulpet til med å bære handleposer hjem fra butikken, sier hun.

Stemningen snudde

Det ble nylig avholdt et folkemøte i landsbyen der asylmottaket informerte befolkningen.

– I starten av møtet følte jeg litt motstand og redsel blant de mange som var der, men underveis i møtet følte jeg at stemningen snudde, så det å informere er viktig. Jeg synses det ble et veldig positivt møte, og jeg hadde inntrykk av at folk var innstilt på å ta godt imot dem som kommer og inkludere de i aktiviteter som musikk, fotball og ski, sier Åsvang.

Aktiviteter

Fortsatt er asylmottaket i en oppstartsfase, og når plassene nå begynner å fylles opp vil også aktivitetene komme.

– Den største utfordringen nå er skole. Det etterspørres av beboerne og vi har en prosess i gang, men det tar tid. Plass er et problem, men det er slik at ungene har krav på vanlig skole, sier Åsvang.

Trenger fotballsko

Hun oppfordrer også trenere for fotballag og lignende til å ta kontakt med asylmottaket hvis de har behov for assistanse.

– Spesielt for de unge guttene, som faller litt utenfor det samholdet som for eksempel barnefamilier har, kan være en stor ressurs i slike aktivitet. Det blir lange dager når de bare blir sittende og vente uten å ha noe konstruktivt å gjøre, sier Åsvang.

Hun forteller at de har fått mange leker til de minste i mottaket og har foreløpig nok av det.

– Men vi er fortsatt interessert i fotballsko, enten å få eller å kjøpe rimelig. Mange er usikre på om fotball er noe for de, og da blir det dumt å kjøpe nye som kanskje ikke blir brukt. Derfor tenkte vi at hvis noen har, så kunne vi ha de her på mottaket og låne de ut til de som vil prøve den aktiviteten, sier hun.