GÅR FOR SKOLE: Anitha Bendiksen (Ap), Per Erik Larsen (V) og Jonni Helge Solsvik (H). Foto: Alf Ragnar Olsen

Den eksisterende skolen i Risøyhamn har blitt betegnet som «Landets verste skole» i oppslag på NRK, og nå kan elever og foreldre glede seg over at det går mot riving av det nedslitte skolebygget, og at denne skal erstattes av en ny flott skole.

I et ekstraordinært formannskapsmøte mandag mandag sørget skolefaglig rådgiver Torfinn Bø og Tore Pettersen for å presentere skisseprosjektet og svare på spørsmål fra politikerne.

Les også: – Bygg ny Hadsel-skole ved hallene

Stort amfi

Den nye skolen skal ha kapasitet for 120-150 elever, og det legges opp til tredelt skole. Skolen knyttes sammen med det mye omtalte idrettshall-bygget i Risøyhamn og får et stort kantine- og amfiareal, der det er rom for egne aktiviteter.

Bø opplyste at man vil undersøke om det er mulig å få etablert en filial av Folkebiblioteket i den nye skolen, og mente byggets funksjonalitet og fleksibilitet gjør at det vil kunne få en kulturhus-funksjon for folket i Sør-Andøy.

Les også: «It's gonna crash and burn!»

– Må sikre nok midler

Bø opplyste at man hadde landet på et bygg som er cirka 300 kvadratmeter større enn rammen for romprogrammet, som var på 2.510 kvadratmeter.

– Årsaken til dette var underdimensjonerte planer for kontorfløya ved den nye skolen, samt større behov for tekniske rom.

Varaordfører Knut Nordmo (Sp) ville ha kostnader for riving av eksisterende skolebygg og utearealene kvalitetssikret.

– Vi må sikre oss at det avsettes tilstrekkelige midler til dette. Skal skolen få et godt uteareal, og skal estetikken ivaretas her, så er dette viktig, sa han.

Les også: Stokmarknes MÅ ha ny skole?

– Ikke bindende

Torfinn Bø sa at man hadde uttalelser fra SP Maskin på at riving ville koste cirka 3,7 til 4 millioner kroner.

– Men det er bare en antydning fra deres side, ikke noe bindende anbud på noen måte. Så her er det usikkerhetsmoment inntil vi får innhentet priser.

Nordmo (Sp) understreket at dette er viktig.

– Vi må unngå at vi underbudsjetterer og havner i den situasjonen vi gjorde på Andenes, som viste til skoleprosjektet der planene for utearealet fortsatt er langt unna ferdigstillelse.

Vil ha høyere margin

Les også: Andøy videregående skole med storeslem

Teknisk sjef Arne Blix mente likevel at rammene burde holde.

– Det er flere grunner til at min magefølelse er god på dette punktet. Vi har arealer med dobbel høyde som vil dra kvadratmeterprisen ned, det samme gjelder kaldlageret som etableres ved idrettshallen, og ellers er alt av kostnader med. Så jeg mener dette ser bra ut.

Sveinung Ellingsen (Ap) spurte om kvaliteten på dører og låsesystemer.

– På Andenes skole er det stor slitasje og problemer med dette. Det bør man trekke lærdom av, og unngå, påpekte han.

Anitha Bendiksen (Ap) var opptatt av å ha en god nok margin til uforutsette kostnader.

– Det vil dukke opp ting, det gjelder i alle prosjekter. Så jeg skulle gjerne sett en høyere margin.

Tore Pettersen påpekte at det er en viss mulighet for å redusere kostnadene på inventarsida.

– Dersom man for eksempel bruker halvparten av inventaret fra dagens skole, så er 1,4 millioner kroner spart, opplyste han.

Et enstemmig formannskap gikk inn for å anbefale at skisseprosjektet legges til grunn for utarbeidelse av anbudsdokumenter, og at disse sendes ut på anbud raskest mulig.

Saken behandles i kommunestyret førstkommende mandag.