Anders Stave jobber 60 prosent som fastlege på Andenes helsesenter. De resterende 40 prosentene jobber han som lege på Andøya flystasjon.

– Jeg har 18 timers stilling i Forsvaret, og fikk tilbud om å ta et internasjonalt flylegekurs i Pensacola i Florida. Det varer i seks uker, og jeg drar 31. mars. Etterpå skal jeg praktisere det jeg har lært i forbindelse med et utenlandsoppdrag som varer over sommeren, sier Stave, som legger til at det kom brått på, men slik er det i Forsvaret.

– Det dukker opp forespørsler, og noen må være der for skvadronen når den forhåpentlig skal fortsette. Det er det som er tankegangen og målet bak mitt utenlandsoppdrag. Orion tror jeg blir på Andøya. Da må man ha noen der inne som kan ivareta den drifta. Vi er en forsvarskommune, så noen må ta den jobben, sier han.

Stabil legetjeneste

Stave mener at Andøybefolkningen fortjener en stabil legetjeneste.

– Jeg ser mitt utenlandsoppdrag som et opphold i den stabiliteten jeg kan bidra med på Andenes helsesenter, men til høsten er jeg tilbake igjen, og da fortsetter jeg i min 60 prosent stilling i Andøy kommune, og 40 prosent stilling i Forsvaret, sier Stave.

Han berømmer Andøy kommune med enhetsleder Jørn Volan som har et målrettet arbeid for å få en stabil legetjeneste på plass.

– Det fortjener befolkningen her og distriktene for øvrig.

Jeg ser at det kommer til å bli mer stabilt, uten at jeg har noe konkret å fortelle akkurat nå, sier Stave.

– Spennende

Stave ser på utenlandstjenesten som spennende og givende.

– Tidligere leger på Andøya flystasjon har sagt opp stillingen sin fordi de ikke ønsket å leve med en situasjon der de kunne bli beordret ut til tjeneste for Norge til urolige steder av verden. Hvordan ser du på det?

– Det er klart at dette er litt uoversiktlig. Man vet ikke hvordan dette vil føles. Vi får se om det er en usikkerhet som man kan leve med, og om det er noe man ønsker. Dette er den første utenlandstjenesten jeg skal på, og så får vi se hvordan det oppleves, før man kan vite noe videre om karrierevei den veien, sier Stave, som også er opptatt av hvordan dette blir i forhold til familien som blir igjen på Andenes.

Stave har en majorstilling som lege.

– Det kalles for er et akademisk befal, og jeg har tatt befalskurs så langt, avslutter han.