Det skriver kommentator Sverre Strandhagen i onsdagens utgave av Dagens Næringsliv. Han mener dette øker presset på forsvarsministeren til å velge å kjøpe nye overvåkingsfly.

Strandhagen peker på at Norge er en sentral lyttepost for amerikanerne i nord. Strandhagen mener at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide gjerne vil ha på plass bedre overvåkingskapasitet, men at hun sliter med å finne finansiering. Etterretning er blitt ekstremt viktig.

Les også: Orion fløy Kronprinsen

P-8 Poseidon

Orion-flyene av P3-typen er i ferd med å bli faset ut, men forsvarssjefen har ikke funnet plass til erstatning

– Den ideelle arvtager er Orions avanserte etterfølger, Boeing P-8 Poseidon. Dette er et nyutviklet flerbruks maritimt fly med flere tiltenkte roller – ubåtjakt, overvåkning av ulovlig maritim aktivitet og elektronisk overvåkning. Flytypen vil kunne bevæpnes med torpedoer, dypvannsbomber, missiler og andre våpen. Det vil også ha mulighet til å droppe og lytte på sonarbøyer. Kort og godt et våpen på øverste hylle, men også svært kostbart. Under øvelsen «Cold Response» i forrige uke var amerikanske P-8 Poseidon stasjonert på Andøya flystasjon, skriver Strandhagen.

Les også: Anders forbereder seg på at Orion blir på Andøya: Tar flylegeutdanning i USA

– Siste ord er ikke sagt

Forsvarssjefen har ikke funnet plass til P8, men vil i stedet satse på billigere fly i kombinasjon med droner.

– I forsvarssjefens faglige råd fra ifjor høst, «Et nøkternt forsvar», var det ikke plass for P-8 Poseidon. I stedet har forsvarssjefen foreslått å satse på billigere maritime fly. Fly i kombinasjon med bruk av satellitter vil være tilstrekkelig, ifølge forsvarssjefen, som dermed firet på kravet om tilstrekkelig anti-ubåtkapasitet av økonomiske grunner.I Forsvarsdepartementet var det en annen oppfatning. I arbeidet med langtidsplanen for Forsvaret, har spørsmålet om P-8 Poseidon stått sentralt. Behovet for bedre overvåknings- og anti-ubåtkapasitet ble tillagt vekt. Sikkerhetspolitisk var det også et poeng å ta hensyn til forholdet til USA. Derfor ble forsvarssjefens forslag på 175 milliarder over 20 år økt med rundt 30 milliarder. Poseidon var den viktigste delen av økningen. Etter flere runder i regjeringen er planen barbert ned til rundt 100 milliarder kroner, men siste ord er ikke sagt. Den endelige planen skal legges frem på vårparten, skriver DN-kommentatoren.

Les også: – Flytting av kystvaktbasen trolig ikke lønnsomt for Forsvaret

Vil bli tolket negativt

Han viser til at USA tidligere generøst har bidratt til finansiering av overvåking i nord, men påpeker:

– Spørsmålet er om amerikanerne i en ny og mer spent sikkerhetspolitisk situasjon vil ønske å bidra med mer. Norge vil trolig få en svært god deal ved kjøp av Poseidon, men drift og vedlikehold kan bli tungt å bære.

Strandhagen peker på USA hadde en stor base på Keflavik på Island fram til 2006. Viseforsvarsminister Bob Work besøkte Island i september i fjor, og bekreftet at reåpning av Keflkavik-basen var et tema. Men en åpning vil bli tolket negativt i Russland.

– Hvis USA bygger opp igjen Keflavik-basen, vil det ganske sikkert bli tolket negativt som amerikansk opptrapping sett fra russisk side. Det vil trolig bli vist større forståelse for at Norge anskaffer P-8 Poseidon, fordi det er snakk om en oppgradert etterfølger av dagens Orion-fly. Nato og USA vil derfor være tjent med at Norge velger P-8 Poseidon. Det øker presset på forsvarsminister og regjering, skriver DN-kommentatoren.