Mandag fikk kommunestyret fremlagt en utredning fra rådmannen, der hun konkluderer med at Andøy kommune vil ha mulighet til å stå som egen kommune i fremtiden.

LES UTREDNINGEN (Ekstern nettside)

Forutsetningen for konklusjonen er at antall innbyggere ikke reduseres i betydelig grad fremover, og at kommunen klarer å gjenvinne og opprettholde økonomisk handlefrihet over tid og tilstrekkelige administrative ressurser.

– Ikke «fyrt opp»

– Etter min mening mener jeg at rådmannen ikke svarer tilstrekkelig på spørsmålene. Jeg mener rapporten er for tynn og at en rekke problemstillinger burde vært gjenstand for en dypere drøfting, sa Svendsen.

Han påpekte at dette er den viktigste saken kommunestyre behandler i denne fireårsperioden.

Les også: - Ikke nok å være giftesjuk. Det må være noen som er villig til å inngå ekteskap også

– Jeg skal ikke fremme noe alternativt vedtak til saken, selv om det er fristende. Det ville i tilfelle vært å utsette saken fordi den er for dårlig utredet, sa Svendsen.

Han mener også at vedtaket det gamle kommunestyret gjorde i august 2015 om å ikke utrede sammenslåing med andre kommuner i Vesterålen, ikke var noe godt valg.

– Jeg tror det hadde vært en bedre debatt hvis man hadde utredet begge alternativene. Jeg tror det vil ha noe å si for valgoppmøte i folkeavstemningen 30. mai, siden man ikke er «fyrt opp» i forkant, slik flere alternativer å velge mellom ville gitt, sa Svendsen.

Relevant

Ordfører Jonni Helge Solsvik (H) sa fra talerstolen at det er vanskelig for enhver rådmann å se konsekvensene av de alternativene som foreligger, fordi det er så mange faktorer som er ukjente, blant annet i forhold til nytt inntektssystem for kommunene.

– Det er grenser for hvor mye vi kan utrede både den ene og andre veien. Utredningen er en beskrivelse av det rådmannen mener er relevant. Dersom man ikke er fornøyd med utredningen, så kan man be om en utsettelse, men da må man være spesifikk om hva man vil ha bedre utredet. Konsekvensen av en utsettelse vil kunne være at man ikke rekker å svare departementet innen fristen, sa Solsvik.