Det var kommunestyret som i desembermøtet i fjor ga rådmannen i oppgave å legge fram en sak hvor kapasiteten i fysioterapitjenesten ble vurdert i forhold til nye oppgaver og utfordringer.

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen konkluderer i sin utredning at det er et klart behov for styrking, men at hun på nåværende tidspunkt ikke vil anbefale å øke kommunens driftsutgifter, men heller vurdere saken i høstens budsjettprosess.

Les også: – Kommunen er på rett vei

Avtale med kommunen

Ordfører Jonni Helge Solsvik (H) var mer konkret da han gikk på talerstolen i kommunestyret for å legge fram et forslag fra Høyre, KrF og Senterpartiet.

– Vi foreslår at Andøy kommune oppretter en ny privat fysioterapihjemmel på Andenes fra 1. januar 2017, og at rådmannen får i oppgave å innlemme dette i budsjettet for 2017. Vi foreslår også at det forutsettes at det inngår en avtale mellom Andøy kommune og innehaveren av hjemmelen med hensyn til at fysioterapikompetanse i større grad blir anvendt i forbindelse med vurdering av hvilke tjenester den enkelte pasient/bruker har behov for, sa Solsvik.

Dette forslaget ble enstemmig vedtatt av kommunestyret.

Les også: – Gjør at folk ikke kommer tilbake i jobb

Tenk tverrfaglig

Ifølge Solsvik er en av de store utfordringene innenfor hjemmetjenesten, mangel på tverrfaglig samarbeid.

– Spesielt er gjelder dette i forhold til å ha ergo- og fysioterapeuter inne for å se på tiltak som for eksempel kan gjøre at brukerne kan bo hjemme lengst mulig. Vi har en kultur på at man ikke er gode på å samordne den kompetansen man har, og det finnes pilotprosjekter som viser at dette har stor effekt, sa Solsvik.

Les også: – Utsagnet tråkker på oss

Redusert sykefravær

Han mener også at økt kapasitet på fysioterapi kan ha positiv effekt på Andøy kommunes budsjett.

– Ansatte i Andøy kommune hadde et sykefravær i 2015 på 8,8 prosent. Det er cirka 9000 dagsverk. SINTEF har prøvd seg på lage en teoretisk modell som viser kostnadene ved et kommunalt dagsverk og kommet til at det er 2000 kroner. Det betyr at ved for eksempel 10 prosent reduksjon i sykefraværet, så snakker vi om en redusert teoretisk kostnad på 1,8 millioner kroner.