Torsdag startet forhandlingene mellom UDI region Nord og Mottaksdrift Nord AS om drift av et ordinært asylmottak i Skarsteindalen.

Vi har tidligere skrevet at selskapet, som eies av Freddy Hågensen, har lagt inn et tilbud om 280 faste plasser og 70 stykkprisplasser.

Positive forhandlinger

Byggene som skal brukes er MF85 og Stjernebygget i den nedlagte militærleiren i Skarsteindalen.

– Det planlegges en gradvis oppstart, der vi først tar i bruk MF85 mens vi ruster opp Stjernebygget, sier Hågensen. Han opplyser at forhandlingene fortsatt pågikk mandag, men at de nå nærmet seg sluttføring.

LES OGSÅ: – Blir ikke trodd på at mafiaen er etter oss i Armenia

– Hvordan ser du på muligheten til at dere skal komme til enighet med UDI?

– Jeg er optimistisk og vil karakterisere forhandlingene som positive, så jeg tror vi skal komme til enighet, sier Hågensen.

Motstandere

Andøy kommune ved ordfører Jonni Helge Solsvik og rådmann Kirsten Lehne Pedersen har både i brev og i møte med UDI argumentert kraftig mot en asylmottaksetablering i Skarsteindalen. Blant annet argumenterer de med at legetjenesten ikke har kapasitet til å håndtere et asylmottak nummer to, at det med et asylmottak med 350 beboere vil bli en for stor andel av befolkningen som er asylsøkere eller flyktninger og at det allerede er utfordringer knyttet til konflikter mellom bosatte flyktninger og asylsøkere.

Koranskolelærer på Andenes:Kom gjerne hit og se hva vi driver med

– Det vil bli en uforsvarlig belastning for et så lite lokalsamfunn, og vi legger til grunn at det ikke er aktuelt å gi tillatelse til to asylmottak i Andøy, skrev de i et brev til UDI sist uke.

Tildeling 4. mai

Etter det Andøyposten erfarer forhandler UDI parallelt med flere andre tilbydere av asylmottak i region Nord.

Totalt fikk UDI tilbud om 1294 mottaksplasser fra ti ulike driftsoperatører i denne anbudsrunden, der målet var 1600 nye asylmottaksplasser. Regiondirektør Bjørn Fridtfeldt er likevel fornøyd.

– Det ser ut som vi kan dekke vårt behov for plasser. Nå går vi i forhandlinger med tilbyderne, opplyste han i en pressemelding tidligere denne måneden. Mottaksdrift Nord sine planer i Andøy er det eneste tilbudet fra Vesterålen. Ifølge Hilde Rognan i UDI må vi vente til neste uke før de offentliggjør hvem de inngår kontrakter med.

– I henhold til fremdriftsplanen så vil tildeling av avtaler skje 4. mai, skriver hun i en sms til oss.