Det har vært lange ventelister på å få delta. Foto: Mette-H. Berger Amundsen

Konsentrasjonen og gleden oser rundt deltakerne på Bjørnskinn bygdelag sitt sushikurs torsdag kveld.

Vesterålens stjernekokk Halvar Ellingsen fra Sigerfjord sørger for at deltakerne fra hele Andøy får eminent opplæring.

– Dette er et sushinybegynnerkurs og vi går gjennom lagingen helt fra bunn av. Vi lager fire ulike typer nigiri. Det er håndformede typer med med lokal fisk som kveite, ørret torsk og ur. Så har vi seks ulike typer maki som er fylte ruller av tang, fisk og grønnsaker. Det er valsa og tørka tang som rulles rundt ingrediensene, sier Ellingsen.

Han synes deltakerne har vært kjempeflinke.

– Vi har laget 1400 biter sushi i kveld, og så kommer det flere folk for å hjelpe oss å spise, smiler han.

Les også: – Rødbeter funker til mye mer enn sylting

– Kjempeenkelt

Øygardens May Torset sier at sushilaging er helt nytt for henne.

– Det er fantastisk artig, og kjempeenkelt å lage. Særlig når kokken har kuttet alt opp for oss, sier hun, som er husstellærer ved Risøyhamn skole.

– Kompetansemålene på skolen åpner for å kunne lage retter fra andre land, så det kan godt hende at sushi blir en del av pensum, smiler hun.

Lovikas Jannina Hanssen har aldri smakt sushi før hun begynte på kurs.

– Det er gøy å prøve noe som er helt nytt for meg, sier hun.

Les også: Suppesalg og SIL-kamp ga 15.000 til statue

– Sykt godt

Carina Øygarden Viken som opprinnelig kommer fra Skien, men som nå bor på Andenes syntes det er kjempebra med et sushitilbud i Bjørnskinn.

– Vi har sushirestauranter på østlandet, og når vi ikke får kjøpt det i Andøy, så er det deilig å kunne lage det selv for kosen sin del. Det er noe hyggelig å gjøre sammen, sier hun.

Andnesjenta Kristin Krey synes det er sykt godt med sushi.

– Jeg hadde lyst til å lære å lage litt mer, og ble overrasket over at det var så lett, smiler hun.

Les også: Kan du montere en salat?

Kulturukeinnslag

Kristin Andersen og Margrethe Dahl er primus motor for arrangementet i regi av Bjørnskinn bygdelag.

– Det begynte med at vi leste i avisen at kulturukekomiteen ønsket flere ideer for innhold i kulturuka. Da så jeg en sjanse for å ha et slikt sushikurs som jeg lenge har gått og tenkt på, smiler Dahl.

Kjendiskokken Halvar Ellingsen hadde akkurat flyttet hjem til Sigerfjord, så «jenttut´n» tok sjansen på å spørre ham.

Ellingsen har jobbet på Norges beste restauranter, han var på kokkelandslaget i syv år, og i 2009 ble han kåret til Norges beste kokk. I TV2 programmet «Top Chef» som var ferdig like etter påske ble han nummer to.

– Ellingsen svarte ja med en gang. Vi har fått sponset ferske lokale råstoffer fra hele Vesterålen. Når vi samtidig så at de 24 plassene ble fulltegnet i løpet av to timer, før vi rakk å annonsere, så skjønte vi at Andøy var klar for et par sushikurs, smiler de.

Les også: Halvar: – Det var ikke noe artig å se på

Lange ventelister

Det har vært lange ventelister på å få delta.

– Vi er veldig fornøyd med gjennomføringen, og gleder oss til å nyte resultatet nå. Heretter blir tacoen byttet ut med sushi, smiler Dahl.

Marmelkrokens Lisbeth Seppola er en av deltakerne.

– Jeg har hatt mye sjømat og sushi på menyen, men etter dette kurset som fører til så høy sushi-kompetanse i lokalmiljøet blir kravene større også, smiler hun.