– «Sommarlyslainne» er en stubb (i Vestergården heter det ikke sang men stubb red.anm.) med mye stemning. Teksten kan ha mange betydninger og trenger ikke å handle bare om Midnattssola. Det blir spennende å se hvilke reaksjoner vi får fra lytterne, sier vokalist og låtskriver Jan Arne Hanssen.

Gjengen i landsbyorkesteret tok Andøy med storm da de debuterte på scenen i Stave grendehus for et knapt år siden. Nå håper de i å komme inn i de tusen hjem med sommerstubben «Sommarlyslainne».

Gitarist fra Island

Vi møter fire av orkestreres fem medlemmer i øvingslokalet på Bleik, og det er tydelig at de er både stolt og litt spent før musikken deres nå skal gjøres tilgjengelig på ulike strømmetjenester på internett. Besetningen er endret siden de sto på scenen i Bleik samfunnshus sist høst.

– Rune Solvang og Anders Eriksen er gått ut på grunn av at de ikke hadde nok tid til prosjektet, men vi har nå fått inn den tromsøbaserte islandske gitaristen Hlynur Jökulsson, sier Frode Sand. Han kommer fra Eskifjordur på Øst-Island, midt i det området som Vesterålen har og har hatt et mangeårig kultursamarbeid med.

VIDEO: Landsbyorkesteret inntok stua til Sylvi og Jan-Vidar

– Det er en gitarist jeg har spilt sammen med tidligere da jeg bodde i Stavanger, og han har også være på Andenes og spilt på Jeppes flere ganger, sier David Schöne.

– Vi hadde første øving sammen med han nylig, og det var godt å få gitarlyden tilbake på øvingene. Det har vi savnet, sier Frode.

Studioarbeid

Med gitaristen på plass ble også de siste sporene til albumet spilt inn og nå gjenstår bare miksing før gjengen sitter med cd-platene i hånda. De var 11 dager i Studio Nord i Mosjøen i januar, og så har Frode og Jan Arne Hanssen vært tilbake i fire dager for å legge på vokal. Totalt ti låter, eller stubber som orkesteret insisterer på at det heter, er klare.

– Det har gått veldig bra. Vi har hatt en veldig god produsent og jeg har i alle fall lært veldig masse, sier Jan Arne.

– Det er noe helt spesielt med å være i studio og kunne gå i dybden av det du har jobbet med, sier Erling Hilstad.

– Vi har sittet i 1,5 år og mekket og eksperimentert. Da er det en god følelse å komme i studio å slippe taket og blir ferdig med det, sier Frode.

Laget eget mannskor

At de fire er kreative er det ingen tvil om, og i studio laget de seg blant annet et mannskor.

– Det var noe av det artigste. Vi sto alle fire inne i opptaksrommet og sang inn samme linja mange ganger. Til slutt ble det satt sammen til et 20-manns stort mannskor, sier Erling.

– Ja, og resultatet av den artigheten er at vi må ta med oss Andenes mannskor på scenen under plateslippkonserten i september, sier Frode.

Sommerstubb

Undertegnede får høre sommerstubben «Sommarlyslainne» og sjangermessig går tankene til Vamp, kanskje mest på grunn av Frodes lekne trekkspillpartier.

– Det er et frieri til den nordnorske sommerlyset og med en litt svulstig tekst, sier Frode med et smil.

– Nja, den er nå bare sånn passe svulstig, kommer det kjapt fra tekstforfatter Jan Arne, før David setter ord på følelsen i stubben.

– Jeg tror dette er musikken for dem som sitter i Spania om vinteren og lengter hjem til den nordnorske sommeren, sier han.

– Ja, kanskje er det egentlig mest en stubb for mørketida, sier Frode, som sammen med resten av gjengen gleder seg til å høre tilbakemeldingene fra publikum.

– Håper folk liker det

– Hvordan tror dere albumet kommer til å bli mottatt når de lanseres i september?

– Et vanskelig spørsmål, som du ikke burde stilt, men selvfølgelig håper vi folk liker det, sier Frode.

BANDPORTRETT: – Du må ikke skrive at vi spiller låter, det er stubba frå yttersia

– Fokuset vårt har vært å levere et best mulig produkt og at vi og produsenten skal være fornøyd. Sluttresultatet ligner litt på det vi hadde sett for oss på forhånd, så det er en seier. Så får vi håpe det treffer noe hos folk også, sier Erling. Frode tror folk vil like de jordnære og gjenkjennbare tekster.

– Rent instrumentalt sett så er vi på høyde med det beste fra utlandet, sier han med et stort smil, før Jan Arne raskt skyter inn til høylytt orkesterlatter fra de andre.

– Det der må du for guds skyld ikke skrive i avisen.