Førstkommende mandag skal andværingene stemme over om Andøy kommune skal bestå som egen kommune. Denne uken startet forhåndsstemmingen og allerede første dagen var det et rush av andværinger som ville si sin mening om kommunens fremtid.

Les også: Vil fortsatt være herre i eget rådhus

– Her på rådhuset hadde vi i overkant av 100 personer, fra hele kommunen og i Risøyhamn var det 14 som forhåndsstemte på mandag, sier formannskapssekretær Greta Jacobsen.

Ved siste kommunevalg ble det totalt avgitt 472 forhåndsstemmer.

Forhåndsstemme

Jacobsen opplyser også at de har åpnet for at andværinger som ikke er hjemme, kan stemme per post.

– Ved for eksempel kommunevalg, så kan man gå innom hvilket som helst forhåndsstemmelokale i landet og avgi stemme til den kommunen man er folkeregistrert i. Slik er det ikke ved en rådgivende folkeavstemning, så da må folk gjøre det på en litt annen måte, sier Jacobsen. Hun presiserer at det er personer som er manntallsført i kommunen som kan stemme.

Tre konvolutter

– Det første de må gjøre er å skrive på et ark hva de svarer på spørsmålet «Skal Andøy kommune bestå som egen kommune?», alternativet er ja eller nei, sier Jacobsen. Dette arket legges i en nøytral konvolutt uten noe på, verken logoer eller skrift. Så legges denne i en ny konvolutt.

Les også: Andøy sier ja eller nei 30. mai

– På konvolutt nummer to skal det stå velgerens navn, adresse i Andøy, fødselsnummer og tid og sted for stemmegivning. De må også signere under opplysningene. I tillegg, hvis de har mulighet til det, så bør det være en bekreftelse av et vitne, sier Jacobsen. Sistnevnte er for å bekrefte at du er den som har stemt.

– Da holder det at det står «Jeg bevitner at NN har skrevet under på stemmeseddelen, sier Jacobsen.

– Husk postgangen

Siste steg er å legge alt i en tredje konvolutt og sende det til valgstyret i Andøy.

– Folk må være oppmerksom på at de må beregne postgangen. For at stemmene skal regnes med så må de være kommet fram til valgstyret innen valglokalene stenger klokka 20.00 mandag kveld, sier Jacobsen.

Se eksempel på hvordan det forhåndsstemmes per brev i bildekarusellen over saken

Vil du forhåndsstemme ved fysisk oppmøte, så har du to alternativer.

– Det er i rådhuset og på skolen i Risøyhamn, sier Jacobsen.