Venstre stilte «topptungt» med leder av miljøkomiteen på Stortinget, og 1. nestleder, Ola Elvestuen i Andøy lørdag.

Agendaen var å få innblikk i Andøy sin flybase for å lage et grunnlag for Venstre sin beslutning når Stortinget skal behandle langtidsmeldinga for Forsvaret (FM).

Elvestuen opplyste at han først var innom Brigaden i Nord og flystasjonen på Bardufoss for å få et innblikk i helikopterbasen og deres funksjon.

Les også: – Uheldig, fordi det setter store samfunn i Nord-Norge på vent

Ingen konklusjoner

– Vi skal ikke konkludere i dag, men det er ingen tvil om at den kapasiteten som Orion-flyene har både for Norge og Nato, bør vi fortsette å ha. Så blir det en diskusjon hvordan regnestykkene skal henge sammen. Det er nyttig å være her, og dersom vi skal videreføre den kapasiteten Orion-flyene står for, så er det gode argumenter for at det er det er her den bør være, sier Elvestuen som med sitt parti Venstre, har en nøkkelrolle i vippeposisjonen for den Blåblå-regjeringen når FM skal behandles.

Les også: Kampsakene er klare

Sterk tilstedeværelse

– Vi har en nygammel sikkerhetssituasjon med behov for å ha en sterk tilstedeværelsen i nord både i hæren, og en tilstedeværelse i forhold til overvåking som i dag. Kapasiteten må videreføres, og da må alle tall på bordet i forhold til hvordan vi skal organisere og bruke de midler som vi har tilgjengelig bedre enn vi har i dag. Samtidig må vi nok bruke mer penger på forsvar i Norge. Det gjelder også sett i forhold til den rolle Norge skal spille i forhold til NATO, sier Elvestuen.

Les også: – Forsvarsevnen skal gjenreises

Klart og tydelig budskap

Elvestuen er fornøyd med budskapet Venstre fikk i Andøy lørdag.

– Budskapet var veldig klart og tydelig. Det er lett forståelig, og har en logikk som jeg tar med meg, og som vil gi godt grunnlag for de beslutninger som vi skal gjøre. Selv om det ikke gjøres noen foreløpige konklusjoner for mitt vedkommende, så er det logisk for meg hvorfor vi fortsatt trenger å ha Orions overvåkingskapasitet, og hvorfor den bør videreføres på Andøya, sier Elvestuen.

Han er ingen tvil om man bør beholde Orion-flyene, og da er det like naturlig å se på hvordan aktiviteten kan samles i Andøy, inkludert bygge opp QRA-beredskapen (fremskutt base for hovedjagerflybasen på Ørlandet) her, i stedet for på Evenes.

Regnestykket er sikkert mindre for å samle det. her, sier Elvestuen.

Elvestuen uttrykker også at han er imponert over det som Andøya Spacesenter har byd opp i internasjonal sammenheng.

– Det at vi har en så betydelig romindustri i Norge, bør gjøres så kjent som mulig. Det bekrefter at ting gjøres riktig, avslutter Elvestuen.

Les også: – Tror det er starten på et langvarig samarbeid

Styrket tro på Orion

Leder Karl Rasmus Dahle i Andøy Venstre har styrket troen på fremtiden til Andøya flystasjon etter det«topptunge» Venstrebesøket lørdag. Nordland Venstre stilte med sin leder Anja Johansen, og fylkestingsrepresentant Arne Ivar Mikalsen, samt en rekke lokale Venstrefolk.

– Først var delegasjonen i møte med ledelsen på Andøya flystasjon, der de også fikk treffe representanter for de ansatte. Her ga fungerende luftvingsjef Odd Arne Andreassen en orientering om Andøya flystasjons med sine Orion-fly og dens betydning, sett i et NATO-sammenheng, forklarte Dahle.

På Andøya Space Center informerte Odd Roger Enoksen om virksomheten der- Han kom blant annet inn på det tette samarbeidet ATC (Andøya Test Center) har med Andøya Flystasjon i forbindelse med testing av militære våpensystemer. Han kom inn på hvordan en eventuell nedleggelse av Andøya flystasjon ville få konsekvenser for ATC og dens virksomhet.

– Leder i forsvarsutvalget – ordfører Jonni Solsvik – avsluttet med en grundig informasjon om blant annet konsekvensene for Andøysamfunnet, dersom de forslag som var lagt fram i Forsvarssjefens fagmilitære råd, skulle bli vedtatt av Stortinget. I sin redegjørelse la han fram noen tall. De tilbakemeldinger jeg har mottatt så langt er at dette informasjonsmøtet var informativt, strukturert og profesjonelt fremført. Våre argumenter ble behørig notert, sier Dahle tilfreds.

Han tror på ei fremtid for Andøya flystasjon, dersom Stortinget får alle tall lagt på bordet før behandlinga av langtidsmeldinga for forsvaret.