Det var fiskeriminister Per Sandberg som stod for utdelingen av prisen onsdag.

Her er juryens begrunnelse for at Kai Elvan fikk prisen:

«De seneste årene har mange fiskeprodusenter satset på ferske høykvalitets-produkter i tillegg til de tradisjonelle, lagringsstabile fiskeproduktene som saltfisk, klippfisk og tørrfisk.

For å kunne være i dette markedet kreves det både at fiskens indre og ytre er ekstra godt ivaretatt med god fangstbehandling og kjøling, slik at fisken fremstår som delikat og at ferskheten holder seg lenge. Slurv og småfeil vises ikke på fisken umiddelbart, men korter ned matvarens holdbarhet betydelig.

Årets kvalitetsfisker 2016 kommer fra et fiskevær som inntil for noen år siden mest var kjent for saltfisk. De seneste årene har bedriftene i dette fiskeværet strukket seg langt inn i markedet for høykvalitets saltfisk og i tillegg etablert seg i kresne markeder for ferskfisk. De har hatt en bratt læringskurve, noe som har krevd godt samarbeid mellom fiskere og fiskekjøpere.

Juryen oppfatter det slik at Årets kvalitetsfisker har vært en svært viktig ressurs for fiskekjøperens og eksportørens kvalitetsarbeid ut i markedet.

Årets kvalitetsfisker 2016 har en 23 meters trebåt fra 1982, bygd på Sletta båtbyggeri. Han fisker med snurrevad, et redskap som kan gi svært god kvalitet dersom fiskeren bruker det rett. Han drifter havet bare en time fra land, har fangstbegrensing i redskapen for å unngå store hal, sekker inn i inntaksbinge med vann, bløgger umiddelbart og oppbevarer fisken i sirkulerende vann til leveranse.

Det sies om Årets kvalitetsfisker at han er en svært god samarbeidspartner for at bedriften skal kunne komme seg inn i godt betalte markeder.

Det fortelles at fisken fra denne båten har så fin kvalitet at den kan brukes til alle anvendelser, etter som etterspørselen er der: Den pakkes fersk under skreimerket, selges som blanktorsk til spanske fiskedisker, skjæres til fersk loins og produseres til klippfisk for høykvalitetsmarked i Brasil. Man finner altså råstoffet under tre ulike varemerker. Båten leverer også hyse av høy kvalitet.

Det sies at hele båtens mannskap er kvalitetsbevisste personer med fokus på at deres fisk alltid skal kunne brukes til det best betalende produkt. Hele mannskapet er fleksible og lett å ha med å gjøre. De starter tidlig på året for å rekke det tidlige markedet og de gode prisene. Mangler det et volum på en bil, kommer båten opp, leverer og går ut igjen. Båten bidrar til verdikjedetenking og merkevarebygging gjennom godt samarbeid.

Det sies at skipperen gir et svært godt inntrykk til alle som møter ham. Når eksportøren diskuterer markedets forventninger med ham, så vet han hvilke kvalitetsgrep som må gjøres på første hånd. Han er en kvalitetsbevisst skipper som både tar hensyn til egen inntjening og til bedriftens.

Det fortelles at Årets kvalitetsfisker er et forbilde og raus på å hjelpe andre.»