Det var fiskeriminister Per Sandberg som stod for utdelingen av prisen.

– Kvalitet og omdømmebygging gir suksess. Vi eskporterer sjømat til 160 land og kvalitetskravene blir bare tøffere og tøffere, sa Sandberg før han leste opp juryens begrunnelse for prisen.

Les hele juryens begrunnelse her.

Det er 13. gang at prisen Årets kvalitetsfisker deles ut og det er første gang den går til en andværing. Det kom inn totalt 40 forslag på kandidater til årets pris.

– Vi vet at vi leverer fin fisk og har et godt samarbeid med de på Andenes fiskemottak, sier Elvan.

– Hva har dere gjort for å sikre god kvalitet på fisken?

– Om bord har vi ordnet inntaksbinge og blødebinge. Det gjlr at fisken ligger i vann hele tiden fra den kommer om bord til den blir bløgget og den blør ut i rommet der fisken ligger i vann som sirkulerer. Vi har montert fangsbegrenser i snurrevaden som gjør at vi ikke får de store halene. Vi har dermed fått passelig sore hal for å bevare kvaliteten, sier Elvan.

Han sier at man også har tilpasset fisket til behovene fiskemottaket har.

– Eksport av fersk fisk har kommet mer og mer, og vi har prøvd å få til levering når bruket ønsker det har biler klar som kan frakte fisken til markedet, selv om vi kunne fisket mer den dagen, sier Elvan.

Han synes det artig å få prisen som Årets kvalitetsfisker.

– Nå får kundene en tilbakemelding om at vi leverer fin fisk. Og det er veldig artig. Fisket er et teamarbeid og det er mannskapet på dekket som sørger for at blir fin fisk av fangstene. Jeg er stolt av den innsatsen de gjør, sier Elvan.

Han håper at fiskemottakene langs kysten er villig til å betale ekstra for fisk av god kvalitet.

– Man er nødt til å samarbeide for å få best mulig kvalitet. Derfor bør det betales ekstra til dem som leverer god fisk og det kan gjøre at man får et ekstra puff til å levere god kvalitet, sier Elvan.

– Setter Andøy på kartet

Leif Kvivesen ved Andenes fiskemottak sier at prisen er vel fortjent.

– Det er mange båter på Andenes som leverer god kvalitet, men Kai er en som gjør det lille ekstra. Prisen er vel fortjent, og den setter Andøy og Andenes på kartet. Det får så være at vi ikke er like store som Øksnes når det gjelder kjøp av fisk, men det er god kvalitet på det som landes i Andøy. Det er viktig at Andøy får oppmerksomhet, så får kanskje myndighetene øynene opp for at det skjer noe også her. Derfor er det kjempemessig for fiskerimiljøet i Andøy at Kai får en sånn pris, sier Kvivesen.

Det var Kvivesen som nominerte Elvan til prisen.

- Vi er svært fornøyd med alle båtene som har levert til oss i vinter. Når vi ønsker å trekke frem Elvan er det for den ekstra innsatsen han har lagt inn. Han er en svært god samarbeidspartner for meg og en av nøkkelpersonene for at jeg har fått til kvalitetssatsingen hos oss. Hans fisk er grunnlag for ikke mindre enn tre merkevarer: Den blir både pakket hel og solgt som ryggfilet med skreimerket, solgt blank til spanske fiskedisker og den blir til høykvalitets klippfisk for det brasilianske markedet, sier Kvivesen i en pressemelding fra Norges råfisklag.

– Når fiskeren leverer så bra kvalitet kan vi velge å bruke den til de best betalte produktene til enhver tid. Dette er bra for oss, og det er bra for fiskeren, legger han til.

– Toppers

En annen som er fornøyd er eksporter Terje Kjølsøy i Aalesundsfisk.

- Dette er helt toppers, sier Kjølsøy.

Han er tett på kunder i Spania og er en av dem som over morgenkaffen har diskutert kvalitet og marked med fiskerne på Andenes.

–  Jeg har et svært godt inntrykk av Elvan. Jeg opplever at det er et godt samspill mellom sjø og land på Andenes. Det er helt avgjørende for å få til god verdikjedetenking og komme seg inn i de gode ferskmarkedene. Fiskekjøper Leif Kvivesen skal også ha skryt for å ha lagd et godt kvalitetsmiljø, sier Kjølsøy.