Da formannskapet behandlet budsjettreguleringen som bevilget 300.000 kroner fra disposisjonsfondet for å finansiere midlertidig ansettelse av næringssjef ut året, kom det også fram at Vesterålen barnevern trenger mer penger.

Les også Vesterålen Barneverns kommentar til saken.

Trenger mer penger

Rådmannen skrev i saksfremlegget at hun nettopp hadde mottatt melding fra Vesterålen Barnevern (VBV) om betydelig økte utgifter til barneverntiltak (tiltak utenfor hjemmet) i 2016.

Økningen kommer dels som følge av økt antall barn i fosterhjem, dels som følge av andre merutgifter.

– Det er midlertidig behov for mer informasjon fra VBV for å kvalitetssikre tallene i forhold til omfanget av utgiftsøkningen og rådmannen vil derfor komme tilbake til dette i ny budsjettregulering i juni, skrev rådmannen.

Verstinglisten

Fremskrittspartiets Kolbjørn Blix viste til en undersøkelse utført av NRK Sogn og Fjordane der de har brukt Statistisk sentralbyrå (SSB) sin statistikk på antall barn på tiltak som havner i fosterhjem.

– Av Andøy sine barn på tiltak havner 55.3 prosent enten i fosterhjem eller på institusjon. Det er utrolig høyt, og ingen i Norges land ligger høyere, sier Blix. Den kommunen som ligger lavest er Ski med 15.2 prosent. Steinkjer ligger på andre plass på verstinglista etter Andøy med 54.5 saker.

Elendig tall

– Det er et elendig tall, og jeg ønsker å vite hvorfor det er slik. Enten har de så dårlig kapasitet, at de er de snare til å sende ungene i fosterhjem eller institusjon, for at de ikke har tid til å gjøre noe med situasjonen på skikkelig vis. Alternativt er det fordi at de ikke har nok kompetanse. Begge deler er like ille, mener Blix. Han mener at dette i verste fall går utover flere familier som blir rykket opp med rota uten at det er nødvendig.

– Det er forferdelig for de unger det rammer, og forferdelig for økonomien i Andøy kommune, sier Blix. Som politiker har han gjentatte ganger vært med på å øke økonomien til Vesterålen barnevern.

– Vi i Frp stusser over denne økningen. Hvis en årsak til at det er så stor prosentandel i fosterhjem er at det er vanskelig å behandle lokalt der alle kjenner alle, så rimer ikke det med en av årsakene til at Andøy gikk inn i VBV i 2012. Argumentasjonen da var at det skulle bli lettre å behandle saker. Statistikken fra SSB viser at vi fortsatt ligger på bunn, sier Blix til Andøyposten.

Totalevaluering

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen opplyser i formannskapet at hun har sett den samme oversikten som Blix viser til.

– Vi må finne ut hvorfor, og få en god nok forklaring fra barnevernet. Vi må finne ut om det er noe med måten de jobber på. Vi ligger høyt på andel barn med tiltak utenfor hjemmet. Det som handler om omsorgsovertakelse. Det er snakk om å gjennomføre en totalevaluering, svarte Pedersen på spørsmålet fra Blix. Ordfører Jonni Solsvik sa at representanten Blix ikke er den eneste som stiler dette spørsmålet. Han ønsker å få svaret fremlagt på bordet.