Mandag kveld ble det klart at 79,96 prosent av de som avga stemme i folkeavstemningen om kommunesammenslåing mener Andøy kommune skal bestå som egen kommune.

Ja eller nei

Andværingene fikk valget mellom ja eller nei til at Andøy skal bestå som egen kommune. Dersom folket hadde stemt nei, ville det i praksis ha vært råd om å søke sammen med Sortland kommune. Øksnes og Bø vil ikke være med på kommunesammenslåing, så en storkommune i Vesterålen var dermed utelukket. Resultatet viser at heller ikke andværingene vil være med på kommunalminister Jan Tore Sanners drøm om færre kommuner i Norge.

Lav valgdeltakelse

1.712 av 4.022 stemmeberettigede i Andøy avga stemme. Det ga en valgdeltakelse på 42,57 prosent. Det ble avgitt 417 forhåndsstemmer og 1.295 stemmer i stemmelokalene.

– Jeg kunne ha ønsket meg noe større valgdeltakelse, sier Solsvik.

– Avstander

Han tror avstanden til nærmeste nabokommune har vært utslagsgivende for resultatet i Andøy. Det er som kjent rundt 100 kilometer mellom Andenes og Sortland.

– Jeg tror avstanden til Sortland har hatt stor betydning. Det var også inntrykket vi hadde etter folkemøtene som ble avholdt, sier Solsvik.

– Klart og entydig

Han er svært glad for at resultatet ble såpass klart som det ble.

– Vi har fått et klart og entydig råd fra folket. Rådet er helt krystallklart, og det er en styrke når dette skal behandles i kommunestyret, sier Solsvik.

Resultat Andøy

Skal Andøy kommune bestå som egen kommune?

1.369 stemte ja (79,96 prosent)

336 stemte nei (19,63 prosent)

7 stemte blank (0,41 prosent)

1.712 stemmer ble avgitt.

Valgdeltakelse 42,57 prosent.

Det ble også avgitt tre stemmer som valgstyret valgte å forkaste. Den ene på grunn av uleselig navn på konvolutten. De to andre på grunn av manglende oppføring i manntall.