Sommeren 2014 tok «Andenesfisk I» imot sine første lærlinger. De skal avlegge sine fagprøver i sommer.

– Vi har et tett samarbeid med opplæringskontoret for nordre Nordland, og prioriterer å ta inn lokale lærlinger. Vi prioriterer de lokale med tanke på fremtidig rekruttering, og alt dette som er viktig for rederiet. Det er jo i teorien mulig å bo hvor som helst når du er ansatt hos oss, men vi ønsker primært å rekruttere lokalt fra plassen, sa driftssjef Rune Rydningen til Andøyposten 12. januar i år, i et større oppslag om selskapets satsing på lærlinger.

Satsingen fortsetter og onsdag la «Andenesfisk I» ut med to nye lærlinger om bord.

Motormann

– Jeg skal være lærling som motormann. Det høres ut som et artig yrke, sier andværingen Mats Alvin Johannessen (18).

Han har bak seg et år med teknisk industriell produksjon (TIP) ved Andøy videregående skole og et år i Stavanger om bord i skoleskipet «Gann». Nå venter to års læretid om bord i tråleren.

– Jeg leste i avisen at de ville satse på lokale lærlinger og tok kontakt, sier han. Han er litt spent på hva som venter han.

– Jeg har aldri vært ute med en tråler, så jeg egentlig ganske lite om det, sier han.

Da kan det være kjekt at det på denne turen er med en annen motormannlærling som er ute på sin siste tur før fagprøven.

Fisker

Bøfjæringen Kim Rune Både (19) har allerede bak seg noen måneder som lærling om bord i en annen tråler, men har nå fått ny læreplass.

– Det var egentlig arbeidet som kom til meg. Jeg så meg om etter en annen båt, og så tok opplæringskontoret kontakt med meg, sier Både.

Han har gått naturbruk ved Sortland videregående skole, avdeling Bø og fiske og fangst ved Vest-Lofoten videregående skole på Gravdal, og skal være fiskerlærling om bord.

De skal nå være ute på havet i seks til åtte uker. «Andenesfisk I» skal nå til Grønland for å drive blåkveitefiske.

– Fantastisk

Tone Enoksen sier det er kjempeflott at selskapet nå får to nye lærlinger fra Vesterålen.

– Det er helt fantastisk. Det er artig at vi får lærlinger fra nærmiljøet. Lærlingene gjør god innsats om bord samtidig som de får en utdannelse, sier Enoksen.

Fra Andøy har man hatt flere lærlinger på motorsiden.

– Vi skulle ønske at noen lokalt også vil satse som fiskerlærlinger, sier hun.