VG skriver onsdag at de kjenner til hovedtrekkene i den nye langtidsplanen for forsvaret som regjeringen skal legge frem fredag formiddag.

Der hevdes det blant annet at Kystvaktbasen forblir på Sortland, og at Orion-flyene byttes ut med en nye maritime patruljefly, trolig amerikanske P-8 Poseidon - som i realiteten er det eneste alternativet som er på markedet.

Hvilke konsekvenser dette vil ha for forsvarets tilstedeværelse på Andøya sier avisen ikke noe om.

Andøy-ordfører Jonni Solsvik påpeker at dette fortsatt bare er spekulasjoner.

- Dette er det samme som Dagens Næringsliv skrev for noen uker siden. Svaret på hva som skjer får vi først på fredag, sier Solsvik.

Trolig en fordel

Dersom spekulasjonene viser seg å stemme, og regjeringa går inn for å bytte ut Orion-flyene med nye maritime patruljefly, mener Andøy-ordføreren at det styrker deres argumenter.

- Vi mener å ha dokumentert at Norge og NATO må ha en fullverdig luftbåren overvåkings- og etterretningskapasitet for nordområdene. Dermed må man enten beholde Orion, som er den eneste som kan utføre den kapasiteten i dag, eller skifte flyene ut med noe som kan fylle den samme funksjonen, sier Solsvik.

Går regjeringa inn for å investere i nye maritime patruljefly kan det være en fordel for Andøya.

- Det vil styrke våre argumenter om at det faktisk ikke finnes noen argumenter for å flytte funksjonen fra Andøya. En flytting vil bety at all infrastruktur som allerede finnes hos oss, må bygges opp en ny plass. Det blir kolossalt dyrt, og alt må reinvesteres, mener ordføreren.

Jobbet hardt

Siden det ble kjent at forsvarssjefen ville foreslå å bytte ut Orion-flyene med droner og mindre overvåkningsfly, har det vært jobbet intensivt fra Andøya.

- Vi har fått utarbeidet dokumentasjon som vi har lagt frem for regjering, storting og alle andre som har påvirkningsmulighet i denne saken. I de siste månedene er det også kommet frem et meget viktig tilleggsmoment i denne saken, og det er avhengigheten mellom Andøya Test Center og Andøya flystasjon. Skulle flystasjonen bli nedlag, vil det trolig også bety nedlegging Andøya Test Center, sier Solsvik.

- Så nå få vi bare vente å se om DN og VG har rett i sine spekulasjoner, avslutter Andøy-ordføreren.

Statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Frps nestleder Per Sandberg skal legge frem regjeringas langtidsplan for forsvaret fredag klokken 12.00.