Etter at Regjeringen la frem forslaget om nedlegging av Andøya flystasjon, og det etterhvert er blitt kjent at en konsulentrapport om flystøy på Andenes har vært avgjørende for den katastrofale beslutningen gjort i Oslo, har det blitt skikkelig rabalder. Og som naturlig er.

Her ser man et godt eksempel på at offentlig dokument, med vidtrekkende betydning, ikke blir forelagt berørte parter, slik norsk forvaltningslovgivning forutsetter.

Etter min oppfatning - og det ut fra hva jeg har kunnet lese meg til av intervju med forsvarsministeren og utallige journalistiske produksjoner - må det være innlysende at en slik konsulentrapport burde vært forelagt Andøy kommune til uttalelse/høring, når man ser hvilke katastrofale konsekvenser en slik rapport kan få. Og det er betydelig uenighet om konklusjon i rapporter.

For øvrig er også jeg blant de mange som ikke med min beste vilje og innsikt kan se at NATO, Norge og Nord-Norge vil få et bedre forsvar ved å samlokalisere maritime overvåkningsfly og to kampfly på Evenes. Resten av kampflyene er jo plassert i Sør-Trøndelag!

Investeringene som må gjøres på Evenes er enorme - i flere milliarderkroners-størrelsen - en investering som i stor grad er gjort og betalt av NATO og Norge på Andøya.

Eneste positive er at næringslivet og samfunnslivet i Evenes og omegn vil få et oppsving.

Men at avgjørende utredninger, rapporter mm, for så skadevirkende beslutninger, skal kunne holdes unna berørte parter (f eks vertskommunen Andøy), må jeg si tenderer mot lureri.

Og det er Høyre, FrP, Venstre og KrF som utgjør Regjeringen, og som slik jeg ser det har lurt Andøy kommune! Hvilke konsekvenser vil så det kunne få?

Bjørnar Sellevold, forhenværende Hæroffiser