Tillitsvalgte ved Andøya flystasjon ber politikerne i regjering og Storting tenke seg nøye om før de tar en beslutning som kan sette et unikt kompetansemiljø i fare.

Det handler om kompetansen ved 133-Luftvingsjef på Andøya flystasjon, som ansees for å være best i verden på ubåt-deteksjon.

Dette er også en kritisk viktig kapasitet for NATO, mener de. Da stortingspolitikere og sentrale folk på fylkesplan i Høyre besøkte Andøya forleden, fikk de mye informasjon om nettopp dette.

Les også: Andøy-ordføreren krever svar

Kjemper mot svekkelse

Oberstløytnant Bjørnar Engvik ved Andøya Flystasjon kunne i sin orientering blant annet fortelle at Orion samler inn 95 prosent av etterretningen NATO får fra nordområdene.

– Basen er bygget med tanke på langt mer enn MPA-drift, og er inndelt i tre soner. Det gjør at Andøya kan huse to kampfly-skvadroner som kan driftes uavhengig av hverandre - i tillegg til MPA-kapasiteten.

Tillitsvalgte har i lang tid kjempet mot en svekkelse av antiubåt-kapasiteten fra luft, og i møtet fikk gjestene fra regjeringspartiet Høyre klar melding.

Les også: – Jeg kan bekrefte at Andøya flystasjon foreslås nedlagt

– Unike stillinger

I vår video forteller NOF-tillitsvalgt Kjell Gunnar Myrseth om hvorfor en flytting kan bli ødeleggende for dette verdensledende kompetansemiljøet, som daglig gjør en ekstremt viktig jobb for Forsvaret og staten Norge, samt våre allierte i USA og NATO.

– Operatørene i disse unike stillingene på Orion samarbeider tett med E-tjenesten sin avdeling på Andøya flystasjon. Dette samarbeidet, som det er tilrettelagt for på Andøya, er mye av årsaken til den suksessen 333-skvadronen som kapasitet er, sa Myrseth.

Les også: VG: - Kystvakta blir på Sortland, Orion byttes ut

– Bør tenke seg om

Både ordføreren og Myrseth påpekte at det uhyre viktige samarbeidet med E-tjenesten ikke er nevnt i rapportene.

– Men viktigheten av kompetansemiljøet og denne samlokaliseringa er så stor at man bør tenke seg nøye om før man rokker ved dette, sa Solsvik.

Andre tillitsvalgte ved stasjonen deler bekymringene, og frykter forslaget om nedleggelse og flytting av MPA-basen allerede gir kompetanseflukt.

– Vi har vakante stillinger og er en sårbar organisasjon, sa Jørgen Asperheim, tillitsvalgt i BFO om samme tema.

Se mer i videoen i saken.