Det siste året har tekstilkunstner Siri Tollefsen hatt adresse 8488 Nøss, nærmere bestemt familiens hus og atelier lengst nord i bygda. Der er storhavet et steinkast fra huset og fjellene like nært på motsatt side. Hun var innstilt på ensomhet og stillhet, sier hun.

Et år av gangen

– Selvfølgelig er Nøss en stor kontrast til Bergen, men jeg var så innstilt på det da jeg dro, at det kom til å være stille. Egentlig gledet jeg meg litt til det også, sier hun. Siri medgir at mens vinteren fortsatt hadde et godt grep om Nøss, og det i Bergen var vår, så kjente hun at det kriblet litt.

– Ja, jeg vet at det er mye som skjer i Bergen på den tiden og at våren kommer mye tidligere, så da var jeg litt rasløs, sier hun. Rasløsheten har imidlertid ikke «vunnet», for Bergen må vente enda en stund på tekstilkunstneren.

– Jeg blir her på Nøss i alle fall den kommende vinteren, så får vi ta et år av gangen, sier hun.

Eget verksted

For tre år siden sto et tilbygg til familiens hus ferdig. Der har Siri verksted.

– Jeg var ferdig med byggingen av verkstedet før jeg bestemte meg for å flytte nordover, sier hun, og legger til at det har vært fint å oppholde seg på Nøss over en lengre periode.

– Jeg har vært her mye om sommerne tidligere, men kanskje ikke helt fått roen. Derfor er det veldig fint å kunne være her en lang periode og få tid til å registrere det som skjer i naturen rett utenfor døra her, sier hun. Siri sier hun tror det skjer noe når man blir eldre, at man legger merke til andre ting enn når man er ung med utferdstrang.

– Ro til å jobbe

– Det har vært helt fantastisk å få oppleve vinteren her. Se skiftningene fra dag til dag. Det er så mye som skjer i naturen og lyset, det har slått meg helt i bakken, sier hun. Nordlys har hun også sett mer av enn hun har gjort tidligere.

– Jeg er veldig glad i å gå turer i fjæra rett nord i Børra. Jeg har gått mye og sett ned og fotografert detaljer i naturen. Når det kom snø og is så ble det et nytt landskap, sier Siri. Hun forteller at det har vært et veldig inspirerende år.

– Det har vært godt å være oppe i det jeg har vært inspirert av før. Jeg har fått ro til å jobbe med mine arbeider, fordype meg og eksperimentere, sier Siri.

Espen bygger verksted

Også fotografbror Espen, har planer om å jobbe mer på Nøss og er snart ferdig med å bygge et verksted oppunder fjellfoten, på oversiden av atelieret. Utformingen er moderne, enkel og stilren med store vinduer ut mot havet.

– For å kunne være her i lengre perioder så trenger vi mer jobbeplass. Spesielt når vi har åpent i atelieret, så trengs det mere arbeidsplass for å jobbe med større prosjekter, sier han. Verkstedet bygges slik at det også er mulig å bo der i perioder.

– Ideen med plasseringen, litt vekk fra galleriet, er å kunne samarbeide med andre kunstnere som kan komme hit å jobbe. Jeg har hatt kolleger på besøk her oppe, som har sagt at de gjerne vil komme hit for å jobbe og nå får de muligheten til det, sier Espen.