Mandag kveld møttes Høyrerepresentanter fra Vesterålen (minus Øksnes og Bø) og flere sentrale Høyre-politikere på Andenes. Møtet var lukket, men langtidsmeldingen for Forsvaret var ett av temaene for møtet.

Høyre sentralt stilte med Øystein Bø, statssekretær i Forsvarsdepartementet, Regina Alexandrova, stortingsrepresentant og Høyres forsvarspolitiske talsperson, stortingsrepresentant Margunn Ebbesen, Jonny Finstad, leder i Nordland Høyre og Kai Henriksen som er Høyres fylkestingsgruppeleder og Høyres-genralsekretær John-Ragnar Aarset.

– Vi regnet med å møte engasjerte Høyre-politikere som kjemper for sin stasjon. Vi blir neppe enige. Det hadde jeg heller ikke forventet, men jeg håper vi forstår hverandre litt bedre, sa Bø etter møtet.

– Lite nytt

– Det kom ikke frem noe nytt i dette møtet, sier Yngve Laukslett, som er leder i Andøy Høyre.

Det var også holdningen til flere andre lokale Høyre-representanter etter møtet.

– Vi fikk formidlet vårt behov for å se bakgrunnsmaterialet som ligger til grunn for konklusjonen. Vi har erfaring fra tidligere at tallene kan være tvilsomme. Og så fikk vi også formidlet at Høyre i Vesterålen står samlet i denne saken, sier Laukslett.

På det meste var det 38 personer til stede i møtet.

– Delt løsning

Det politiske miljøet i Andøy går som kjent inn for en delt løsning, der overvåkingsflyene blir på Andøya, mens Forsvarets kampfly skal være på Evenes. Regjeringen vil samle alt på Evenes.

– Skal vi ha en delt løsning, må vi legge ned noe annet, sa Regina Alexandrova.

– Det viktigste for oss har vært forsvarsøkonomien, sa Øystein Bø.

– En vanskelig sak

Bø sa at forslaget om å legge ned Andøya flystasjon var den vanskeligste saken i langtidsplanen for Forsvaret. Det understreket også lederen i Nordland Høyre.

– Dette er en vanskelig for Nordland Høyre. Og den er alvorlig for Andøy. Det er like alvorlig om det blir en nedgang i sysselsettingen på 9 eller 20 prosent. Alle arbeidsplasser som går tapt må erstattes med omstillingsmidler, sa Finstad.

– Dersom Andøya flystasjon blir nedlagt, må vi se på andre tiltak. Det blir en viktig del for oss i jobben videre. Det er ingen i Høyre som tar lett på dette, supplerte Alexandrova.

– Ikke bestemt oss

Margunn Ebbesen understreket at Høyre ikke har konkludert når det gjelder langtidsmeldingen for Forsvaret.

– Vi har fått en melding fra regjeringen. Jeg må ha svar på alle mine spørsmål for å være sikker på at den avgjørelsen jeg tar skjer på best mulig grunnlag. Noen spørsmål har jeg fått svar på her i dag, sa Ebbesen.