Forsvarsdepartementet anslår at flyene vil koste omtrent elleve milliarder kroner. Det skriver Klassekampen torsdag.

333-skvadronen på Andøya flystasjon har i dag fire P-3C Orion-fly. Det er disse som, ifølge Klassekampen, skal erstattes med de avanserte P8 Poseidon-flyene, som produseres av det amerikanske selskapet Boeing.

Ubekreftet info

I langtidsplanen for Forsvaret er det lagt opp til kjøp av patruljefly, som skal erstatte Orion. Etter planen skal flyene flys fra Evenes.

Innkjøpene av de nye flyene skal gjøres fra 2020. Forsvarsdepartementet har imidlertid ikke vært villig til å bekrefte eller avkrefte informasjonen Klassekampen sitter på.

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Øystein Bø, skriver til avisa at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med ytterligere info om investeringen, men vil foreløpig ikke gå videre inn på detaljene.

Debatt

Det var i oktober i fjor at forsvarssjefen la frem sitt fagmilitære råd for regjeringen. Han ville legge ned Andøya flystasjon, samt flytte kystvaktbasen fra Sortland.

17. juni i år presenterte regjeringa sin langtidsplan for Forsvaret. De foreslår også å legge ned på Andøya, men vil spare kystvaktbasen.

BAKGRUNN: Vil legge ned Andøya flystasjon. Sparer kystvaktbasen på Sortland.

Nedleggelsen av Andøya flystasjon har skapt stor debatt og fortvilelse de siste to månedene. Lokale aksjonsgrupper har kjøpt en kampanje til en verdi av 1,6 millioner kroner i VG, med flere helsides annonser i landets største riksdekkende avis.