Marte Wiik har også lansert en facebookside og en nettside. – Det er for å dele alt det andre positive man får ut av meditasjon i hverdagslivet og jeg håper også at brukerne av appen vil bruke facebooksiden til å dele sine erfaringer, sier hun. Foto: Tony Gulla Sivertsen

– Jeg har alltid hatt lyst til å lage og skape noe, og etter at jeg begynte med yoga og meditasjon, så har jeg lyst til å bidra til å spre hvor bra dette er, sier Wiik. At det ble en app er tilfeldig. Ideen kom mens hun satt på en konferanse i Tromsø.

– Foreleseren brukte et eksempel jeg ikke forsto og så begynte jeg å tegne opp mitt eget eksempel. Da brukte jeg meditasjon som eksempel. Etterpå søkte jeg litt og fant ut at det ikke var så mange slike tilgjengelig, og et søk i domeneshop viste at domenet «meditere.no» var ledig, så da registrerte jeg det med en gang, sier hun med et smil.

Blir ikke rik

Wiik tror at grunnen til at det ikke finnes mange lignende apper på markedet, er at det ikke er noe man tjener seg rik på.

– Det er ikke sikkert at jeg engang klarer å tjene nok penger til å dekke kostnadene jeg har hatt på utviklingen av den, sier hun, og legger til at penger heller ikke har vært noe motivasjonen for å utvikle appen.

– Mange venner har spurt meg om meditasjon, og jeg har hatt lyst til å hjelpe andre med å få det like fantastisk som jeg har fått det etter at jeg begynte med det. Det er en glede å gi kunnskap videre, og siden mange ikke er slik som meg, at de bruker all fritid på å fordype seg i et tema de blir interessert i, så kan jeg nå si til de «det er bare å laste ned appen så er du i gang», sier hun. Wiik understreker at hun har laget en app som skal kunne brukes av alle.

– Man trenger ingen forhåndskunnskap, og den passer for alle; fra helt nybegynnere til de som har drevet med meditasjon tidligere, sier hun.

Lokale samarbeidspartnere

Wiik har vært opptatt av at appen skal være et kvalitetsprodukt, og har brukt om lag fire måneder på å lage den.

– Det er en komponist som har laget musikken og jeg har brukt lang tid på å lage teksten. Det er ikke tilfeldig hva jeg sier, så jeg mener det er blitt et kvalitetsprodukt som det ikke er så mange av på markedet av fra før, sier hun. Innspillingen er gjort i studioet til Thomas Veto Seines og han har også mikset og mastret lydfilene i appen.

Les også: Petter Northug ble solgt med en gang

Bildene er tatt av Bjørn Inge Karlsen i hans fotostudio på Kvalnes og selve appen er programmert av Karl Wiik, som er Martes nevø.

Når vi i tillegg tar med at nettsiden er laget av Mats Salberg i Moonrocket, så er det kun musikken til komponist Bjørn Ole Rasch, som står i veien for å stemple appen som et 100 prosent andøyprodukt.

– Når kompetansen finnes i Andøy, så jeg ingen grunn til å gå ut av kommunen, sier Wiik. Vi har kun sett på appen, uten å teste selve meditasjonene og designmessig er den enkel og stilren. Den har ingen unødvendige funksjoner og er intuitiv og enkel å bruke.

– Med tårer i øynene

Søndag var appen kommet gjennom Appels godkjennings-kvern og Marte kunne lansere pakken sin med appen, facebookside og nettside. Mandag formiddag har statusen om lanseringen på hennes personlige facebookside fått 227 likes og 75 kommentarer og facebooksiden «Meditere med Marte» har fått 293 følgere.

– Jeg satt med tårer i øynene hele kvelden. Det er noe sårbart å slippe «fri» noe som har vært babyen din i flere måneder og når folk deler i vei og gratulerer, så er det helt fantastisk. Det var en fin, fin kveld, sier hun. Wiik sier at hun i arbeidet blant annet har blitt inspirert av en annen andværing, Gry Sinding.

Les også: Gry sikter mot podcast-toppen

– Hun fokuserer blant annet på at man må drite i janteloven. Det har jeg gjort, blant annet med å bruke bilder av meg selv i profileringen. For meg ville det vært utenkelig for et år siden, men jeg ser jo at det er med på å gjøre produktet mer personlig, at «det er ho Marte du mediterer med». Jeg er så stolt av produktet og at jeg har turt å gjøre noe jeg har drømt om, sier hun.

– Begynner inni deg selv

Wiik håper appen kan være med på å «ufarliggjøre» meditasjon for dem som tror dette er noe skummelt og veldig alternativt. Forretningsmenn har brukt meditasjon i mange tiår og i OL i Rio er det nok et stort flertall av idrettsutøverne som bruker meditasjon som et verktøy i forberedelsene til konkurransene, så meditasjon er ikke så vanskelig og farlig som en del kanskje tror.

– Gjennom meditasjon lærer man å se seg selv og å bli en bedre person. Skal man bli lykkelig så begynner det inne i enn selv. Det hjelper ikke med all verdens materielle ting, som vi mennesker er så fokusert på og opptatt av å vise andre, sier Wiik. Hun anbefaler at man begynner med fem minutter hver dag, og fortsetter i 21 dager.

– Bakgrunnen for det er at det tar 21 dager å endre en vane, sier Wiik.

På flere plattformer

Nå jobber Wiik med neste steg i drømmen om å spre meditasjon til folket.

– Jeg leter nå etter noen som kan programmere appen om til Android, og om det blir gjort kommer an på kostnaden. I tillegg håper jeg å få til en løsning der folk kan kjøpe kun lydfilene, sier hun. I tillegg til appen består «meditasjons-pakken» også av en facebookside og en nettside.

– Grunnen til at jeg har laget de to sidene, er for å dele alt det andre positive man får ut av meditasjon i hverdagslivet. Jeg kommer også til å sende ut et ukentlig nyhetsbrev der jeg vil dele tips, råd og lenker til andre ressurser på nettet og jeg håper også at brukerne av appen vil bruke facebooksiden til å dele sine erfaringer, sier Wiik.

TOPPLISTEN: Under et døgn etter lanseringen ligger Marte Wiiks app på 29. plass over betal-apper i Apples App Store og på 2. plass i kategorien «Helse og trening».