For tredje gang har Natur og ungdom hatt med seg ungdommer til Andøy på sommerleir for å bli kjent med fiskeriene. Ifølge nestleder Gaute Eiterjord er det ingen tilfeldighet at de med prosjektet «Fesk førr framtida» har valgt Andenes tre av fire ganger.

– Det er ikke så ofte at fiskerne er så åpne om yrket sitt som de er her. Det sitter vi pris på. De er villig til å dele alt de kan, sier Eiterjord.

Deltaker Emma Pernille Sørstrøm fra Svolvær er en av deltakerne som har bare gode ting å si om Andenes.

Positive til jenter på havet

– Folk er veldig positive og åpne. De vil bevare kystflåten og er motstandere av oljeboring. Dessuten er det mye lettere for jenter å få være med på havet enn det er hjemme. Der jeg kommer fra ønsker de ikke å ha jenter på havet, sier Emma.

Hun trekker fram Ylva Elina Johansen fra Nordreisa som ønsker å bli fisker, og som har valgt naturbrukslinja for fiske og fangst til høsten.

– Jeg er blitt overbevist for alvor om at jeg ønsker å gå den veien nå etter Andenesoppholdet, sier Ylva.

Emma drømmer om å kjøpe fiskebåt sammen med Ylva en gang i fremtiden, men de har mye å lære før den tid.

Ylva og Emma er de eneste nordnorske deltakerne på arbeidsuka, mens resten kommer sørfra. Til sammen 12 stykker, derav ni deltakere, samt tre ansatt i Natur og Ungdom.

Åpne for «skårunger»

Daglig leder Anna Olerud Dale er takknemlig for at Andøyfiskerne ønsker å ha med seg «skårunger» som deltakerne i Natur og ungdom. Nestleder Gaute støtter opp om det synet.

– Vi ønsker å bli kjent med fiskeriene. Det inkluderer å jobbe på fiskebåt og fiskemottak. Det er ganske uvant for mange, for de har ikke noe forhold til fisk der de kommer fra i sentrale østlandsstrøk. Det er viktig å vite hva som finnes av muligheter for unge som vil jobbe med fiskeri som er den viktigste næringa i Norge, sier Gaute.

Anna fremhever at dette er den mest miljøvennlige delen av fiskeflåten som Natur og ungdom støtter opp om, og som de ønsker å få flere ungdommer til å satse på.

– Vi håper på å snu utviklingen og få flere og flere inn i fiskeriene, og snu den trenden med færre og eldre fiskere, påpeker Anna.

I løpet av uka har ungdommen ha vært med på fiskebåter, jobbet på fiskebruk, samtidig har de lært om naturen i forhold til sjøfugl og havpattedyr.

Sjøsyk

Henrik Kalaoja fra Arendal forteller han og Rose Lu fra Oslo fikk være med fiskebåten ‹Bernt Steinar».

– Vi ble litt sjøsyke, og fikk ikke jobbet som mye som vi hadde tenkt, men likevel lærte vi mye bare ved å sitte i styrehuset og prate, smiler de.

Anna forteller at alle kommer seg ut på minst en fisketur i løpet av uka.

– Vi har fått god hjelp av Yngve Larsen i Andøy Fiskarlag, samt Trond Alsos på Andenes fiskemottak for å få den praksisen vi trenger. Samtidig må vi være beredt å stille på kort varsel. På fiskebruket betyr det at vi blir oppringt når båtene kommer på land, slik at vi kan prøve oss på sløyelinja. Når vi skal være med på havet må vi også være forberedt på at det kan bli bomturer på grunn av uvær. Vi har fått smake på litt av hvordan det er å være en del av fiskerinæringa, sier Anna.

Fiskeripolitikk

Hun sier at alle deltakerne sitter igjen med litt fiskeripolitikk, en kunnskap som få personer i Norge både snakker om og kjenner til.

De har også fått besøke Eve Jourdain i Norwegian Orca Survey som har lært dem om kvaler.

Gaute er så imponert over Andøybefolkningen som stopper dem opp på gata for å spørre hva de gjør.

– Det er ikke akkurat dagligdags andre steder. Jeg ønsker også å fremheve andøyfiskerne som noen av de snilleste fiskerne jeg har møtt. Vi setter stor pris på at de vil dele alt de kan med oss, avslutter han.

OVERBEVIST: Ylva Elina Johansen ble overbevist om at det er fiskeryrket hun ønsker å satse på etter arbeidsuka på Andenes. (Foto: Natur og ungdom)
FISKEMOTTAK: Natur og ungdom fikk deltak på sløying på Andenes fiskemottak. (Foto: Natur og ungdom)